SPAŠAVAJ ŠTO MOŽEŠ

Podravka protiv stečaja SMS-a

Darko Marinac i Srđan Mladinić

Darko Marinac i Srđan Mladinić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Tomislav Serdar

Dok u Podravki traje istraga o sumnjivim transakcijama u vezi s projektom Spice – a doznaje se kako se razgranala i na druge mutne tijekove kompanijina novca – u koprivničkom prehrambenom divu bave se spašavanjem svojih 65 milijuna kuna danih tvrtki SMS splitskoga poduzetnika Srđana Mladinića

Podravka usporedno radi na dvije fronte – prije desetak dana pokrenula je ovrhu u kojoj želi preuzeti SMS-ove pogone i brend, a danas je Zdravko Šestak, šef uprave, sazvao sastanak svih SMS-ovih kreditora kako bi pokušao spriječiti stečaj splitske tvrtke, piše Večernji list

Prema Podravkinoj procjeni iz ovršnoga zahtjeva predanog Trgovačkome sudu u Splitu, SMS-ova imovina vrijedi oko 46 milijuna kuna, a brend oko 20 milijuna kuna. S druge strane, splitska je tvrtka na sve strane dužna oko 150 milijuna kuna, pa bi u stečajnome postupku vjerovnici – među njima i Podravka – naplatili tek trećinu potraživanja.

Šestak je zato SMS-ovim kreditorima, među kojima su Hrvatska poštanska banka (27 milijuna kuna), Croatia banka (16 milijuna kuna), Fond za razvoj i zapošljavanje (15 milijuna kuna), Partner banka (13 milijuna kuna), Hrvatska banka za obnovu i razvoj (četiri milijuna kuna), i drugi, predložio da se malo strpe, pa dobiju sav svoj novac.

Prema tome planu koprivnička bi kompanija preuzela SMS-ov posao – ponovno pokrenula proizvodnju te skrbila o prodaji, a iz tih bi prihoda nakon dvije godine počela vraćati Mladinićeve dugove, i drugim kreditorima, i samoj sebi.

Do zaključenja broja nismo uspjeli doznati je li Šestak na sastanku koji je iza zatvorenih vrata trajao nekoliko sati uspio uvjeriti predstavnike SMS-ovih kreditora u svoj plan.

Ako i jest, taj će dogovor morati verificirati cijela Podravkina uprava. Blagoslov bi potom trebao dati i Podravkin Nadzorni odbor, koji je na zadnjoj sjednici u ponedjeljak zbog trajanja istrage izbjegao donijeti bilo kakvu odluku u vezi sa sadašnjom situacijom u prehrambenome divu.

Zašto su državne banke (HPB, Croatia), Vladine institucije (Fond za razvoj i zapošljavanje, Fond za zaštitu okoliša), pa i Podravka, u kojoj je država još uvijek najveći pojedinačni vlasnik (26,5 posto), bile jako blagonaklone prema maloj privatnoj splitskoj tvrtki, zasad ostaje misterijem.

Zbog toga što je njezin vlasnik Srđan Mladinić bio u prijateljskim odnosima s predsjednikom Stjepanom Mesićem i bivšim premijerom Ivom Sanaderom ili zato što su prepoznale i podržale SMS-ove poslovne programe? Na to zasad nema pouzdana odgovora, ali je u ovome trenutku jasno da SMS nema novca kako bi vratio oko 150 milijuna olako dobivenih kredita.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi