druga runda financiranja

Platforma za automatizaciju poreza: Hrvatsko-irski startup Fonoa prikupio 60 milijuna dolara investicije

21.07.2022 u 14:42

Bionic
Reading

Fonoa, platforma za automatizaciju poreza koju koriste tvrtke kao što su Uber, Bolt, Booking i Zoom, prikupila je 60 milijuna dolara u drugoj rundi financiranja, piše Techcrunch. Seriju predvodi VC fond Coatue, uz sudjelovanje Dawn Capitala, Index Venturesa, Omers Venturesa, FJ Labsa i Moving Capitala

Platformu je pokrenuo istoimeni irsko-hrvatski startup koji čine hrvatski osnivači i bivši Uberovci Davor Tremac, Filip Sturman i Ivan Ivanković. Osnovali su ga u Dublinu 2019. godine.

Osim što u svojim uslugama imaju mogućnost provjere PDV identifikacijskih brojeva, omogućavaju svojim kupcima da saznaju trenutni porezni status svojih korisnika i dobavljača, kako bi mogli primijeniti pravu vrstu poreza na blagajni. Naime mnoge vlade prikupljaju poreze na temelju toga gdje se usluga koristi, a ne na temelju toga gdje se pružatelj usluge nalazi. Tako se Fonoa sinkronizira s europskim sustavom razmjene informacija o PDV-u (VIES) među ostalim nacionalnim bazama podataka diljem svijeta, stoga pružatelj digitalnih usluga odmah zna koje vrste poreza treba naplatiti.

Osim što zna koji su porezi primjenjivi za bilo koju transakciju, Fonoa također utvrđuje koliko je poreza na promet ili PDV-a primjenjivo na temelju odgovarajućih lokacija dobavljača i krajnjih korisnika. Može generirati lokalne fakture i potvrde o plaćanju za više od 100 zemalja. Uz tvrtke kao što su Uber ili Zoom koje obrađuju milijune transakcija u desecima zemalja svaki mjesec, ručno određivanje svih primjenjivih poreza je naporan proces. Ovo postaje još kompliciranije kad uzmete u obzir sve moguće uključene varijable – to uključuje lokaciju korisnika, je li transakcija B2B ili B2C, pa čak i vrstu proizvoda ili usluge koja se prodaje, piše Techcrunchov novinar Paul Sawers.

Na primjer, neke zemlje naplaćuju PDV za audio knjige, ali ne i za digitalne ili papirnate knjige. A u industriji e-učenja, porezne implikacije uživo i interaktivni tečajevi različiti su od onih koji su unaprijed snimljeni – potonji podliježu porezu u EU-u, ali prvi ne. No u Australiji i Novom Zelandu svi online tečajevi podliježu oporezivanju, bez obzira na to kako se isporučuju.

'Tvrtke koje se bave e-učenjem obično imaju korisnike u gotovo svakoj zemlji diljem svijeta, tako da možete vidjeti koliko bi resursa i truda bilo potrebno za izradu zakona u svakoj zemlji ručno, a to bi stvarno moglo spriječiti njihove planove globalnog širenja', pojasnio je suosnivač Fonoe i CPO Filip Sturman za TechCrunch. 'Ali s Fonoom, sve što trebaju učiniti je uključiti minimalne razine transakcijskih podataka i naš porezni mehanizam automatski izračunava točan porez i o kojoj se vrsti poreza radi'.

Tvrdi i da su lani imali sedmerostruki rast prihoda. Prije manje od godinu dana Fonoa je osigurala financijsku injekciju od 20,5 milijuna dolara zahvaljujući ulagačkim fondovima FJ Labs, Moving Kapital, OMERS Ventures i Indeks Ventures, a uložio i anđeo ulagač Kevin Hartz, osnivač Eventbritea. Udvostručili su broj zaposlenih na 130 ljudi u 20 zemalja.