MA JE LI TO MOGUĆE?

Petrov organizirao Češko-hrvatski gospodarski forum bez ijedne hrvatske tvrtke

14.02.2017 u 15:00

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Božo Petrov otputovao je u Češku gdje je s Agencijom za investicije i konkurentnost (AIK), hrvatskim veleposlanstvom u Češkoj, češkim ministarstvom industrije i trgovine te češke industrijske komore organizirao Češko-hrvatski gospodarski forum na koji nije pozvao niti jednu hrvatsku tvrtku

Prilikom organiziranja takvih skupova uobičajena je praksa da se pozovu i predstavnici hrvatskih kompanija kojima bi češko tržište moglo biti zanimljivo. Međutim, Petrov je u Prag otišao bez pratnje gospodarstvenika.

Petrov je otvorio skup uvjeren da Češka i Hrvatska imaju dobre prilike za suradnju u području energije, turizma, infrastrukture, industrije i trgovine.

No, izgleda da mu nije palo na pamet sa sobom povesti predstavnike primjerice Dalekovoda, Podravke, Đure Đakovića ili neke druge izvozne perjanice. U Saboru su nam potvrdili kako su s njim otputovali predstavnici Agencije za investicije i konkurentnost koji su predstavnicima najsnažnijih čeških tvrtki predstavili mogućnosti ulaganja u Hrvatsku, pravne okvire i niz javnih i privatnih projekata koji mogu olakšati pronalazak strateških partnera.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori samo su potvrdili naše sumnje: 'Sektor za međunarodne poslove i EU HGK nema saznanja niti su kontaktirani po pitanju službenog posjeta Češkoj Republici predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova’.

Kako je priopćeno iz Sabora, češkim tvrtkama predstavljeni su katalog investicijskih mogućnosti, pravni okviri za ulaganja te niz javnih i privatnih projekata u potrazi za strateškim partnerima. Petrov se dakle u potpunosti fokusirao da privlačenje stranih investicija iz Češke, a u potpunosti ignorirao interese hrvatskih kompanija u toj zemlji.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupna izravna ulaganja iz Češke u Hrvatsku u razdoblju od 1993. do trećeg tromjesečja 2016. godine iznosila su 334,9 milijuna eura, što Češku pozicionira na 15. mjesto stranih ulagača. AIK trenutno prati dva investicijska projekta čeških ulagača ukupne vrijednosti 67 milijuna eura, a koja bi trebala zaposliti 215 radnika.