STEM znanje

'Pametna rješenja za svijet bez prepreka' tema su osme Generacije NOW Hrvatskog Telekoma

02.04.2024 u 09:52

Bionic
Reading

Krenula je osma Generacija NOW, nacionalni program obrazovanja djece i mladih u organizaciji Hrvatskog Telekoma i u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), a 900 djece sudionika programa ove će godine raditi na projektima usmjerenim na pomaganje osobama s invaliditetom i poteškoćama u savladavanju brojnih izazova s kojima se susreću u svakodnevnom životu

Ove školske godine u programu će sudjelovati učenici 90 ustanova, osnovnih i srednjih škola, udruga te obrazovnih ustanova i institucija koje promiču STEM znanje diljem Hrvatske. Od svog početka program Generacija NOW je uspješno prošlo više od 4.000 djece i mladih diljem Hrvatske, a u njemu je sudjelovalo više od 360 obrazovnih institucija.

U Hrvatskoj živi više od 650.000 osoba s invaliditetom, od čega 48% čine osobe starije od 65 godine, 41% osobe radni aktivne dobi, 11% djeca i mladi. Pritom, izvješće Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a procjenjuje kako će više od 2,5 milijarde osoba trebati barem jedno pomoćno tehnološko (assistive technology) rješenje do 2030. godine, pri čemu milijarda osoba s poteškoćama ili invaliditetom nažalost nema pristup njima potrebnim tehnologijama.

Tijekom izrade projekata koji poboljšavaju kvalitetu života osoba s poteškoćama ili invaliditetom, na temu „Pametna rješenja za svijet bez prepreka“, sudionici Generacije NOW imat će potpunu slobodu u odabiru rješenja.

„Apsolutno svi zaslužuju jednake prilike kako bi ostvarili svij potencijal U to vjerujemo i za to se u Hrvatskom Telekomu zalažemo, jer digitalne tehnologije imaju važnu ulogu, dapače, moć pomoći pri stvaranu takvog društva, društva jednakih. Ovogodišnji program Generacija NOW jasno to odražava pružajući djeci i mladima kvalitetno, praktično i moderno STEM obrazovanje te stjecanje ključnih znanja. Pritom adresirajući važno društveno pitanje stvaranja inkluzivnijeg društva, čemu svi, kao pojedinci i kompanije možemo doprinijeti. Inovativnih i kreativnih rješenja u Generaciji NOW nikada nije nedostajalo te se veselimo vidjeti što će mladi umovi osmisliti i ove godine", izjavio je Igor Vukasović, direktor Odjela za korporativne komunikacije u Hrvatskom Telekomu i predsjednik ovogodišnjeg žirija.

„Kroz odličnu i dugogodišnju suradnju IRIM-a i Hrvatskog Telekoma na projektu Generacija NOW stvoren je najveći obrazovni projekt Interneta stvari u regiji kroz koji smo do sada opremili više od 360 obrazovnih ustanova atraktivnom opremom i educirali više od 500 nastavnika i mentora koji svoja znanja iz godine u godinu prenose novim generacijama zainteresiranih učenika. U Generaciji NOW djeca stječu kompetencije u području STEM-a, digitalnih tehnologija, rješavanja problema, timskog rada, ali i ono bitnije - postaju stvaratelji vlastitih tehnoloških rješenja kao odgovor na izazove u njihovim okruženjima. Jako me zanima i veseli kakve će projekte u ovoj školskoj godini proizvesti.“, rekao je Paolo Zenzerović, izvršni direktor IRIM-a i jedan od članova žirija.

Ostali članovi ovogodišnjeg žirija su istaknuti pojedinci iz poslovnog i obrazovnog sektora: Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u Hrvatskom Telekomu, Zlata Paštar, članica vijeća Fonda Desa & Jerko Baković, Darko Rakić, predsjednik udruge Suradnici u nastavi, Marijana Šarolić Robić, potpredsjednica udruge CRO Startup, Darijo Jurišić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom, Josipa Majić, suosnivačica fintecha Revuto, Ivan Rimac, Chief Information Officer (CIO), Barrage.

Učenici osnovnih i srednjih škola koji će sudjelovati u projektu moći će u izradi konkretnog projekta koristiti Neuron, Arduino i Dasduino komplete te dodatne DFRobot komponente koje su škole dobile u sklopu programa Generacija NOW, a Hrvatski Telekom za sve uključene institucije osigurava i internetski pristup.