ovi indeks

Pala potražnja za radnicima, najmanje su poželjni programeri i liječnici

04.12.2023 u 13:21

Bionic
Reading

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za studeni je pao za 2,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a pad je zabilježen i u odnosu na listopad ove godine, za 2,8 posto, što je najveći pad na mjesečnoj razini od lipnja 2023. godine, objavio je u ponedjeljak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

Kako je istaknuto u objavi na internetskoj stranici EIZ-a, pad na godišnjoj razini od 2,2 posto je drugi najveći pad te stope od veljače 2021. godine, odmah nakon pada od 2,3 posto u svibnju ove godine.

Inače, od pandemijske veljače 2021., OVI indeks je pad na godišnjoj razini, osim u dva spomenuta navrata, zabilježio još samo u srpnju ove godine, za jedan posto.

No, čak i da se pad vrijednosti indeksa nastavi i u prosincu, EIZ-ovi analitičari svejedno očekuju da će u četvrtom tromjesečju indeks zabilježiti rast godišnje vrijednosti.

"U prvih 11 mjeseci ove godine indeks je porastao ukupno za 3,7 posto u odnosu na prethodno razdoblje prošle godine. Po svemu sudeći će 2023. godina biti zabilježena kao godina rasta potražnje za radom, ali značajno umjerenijeg u odnosu na prethodne godine", ocjenjuju.

Liječnici i stomatolozi s najvećim padom na ljestvici najtraženijih zanimanja

U odnosu na studeni prošle godine, zanimanja prodavača, skladištara, knjigovođe i konobara ostala su među najtraženijih pet zanimanja, ali su vozači "istisnuli" kuhare i zauzeli poziciju petog najtraženijeg zanimanja.

Najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja u studenom nisu imali programeri koji su na toj poziciji bili posljednjih nekoliko mjeseci, već liječnici i stomatolozi, koji su s 14. mjesta pali na 22., a najveći rast imali su radnici u proizvodnji, koji su s 20. mjesta godinu dana ranije skočili na 13. najtraženije zanimanje u studenom ove godine, izvijestili su iz EIZ-a.

Najveći doprinos stopi rasta oglasa dali su oglasi za prodavače, vozače i skladištare, dok su najveći negativan doprinos imali liječnici/stomatolozi i referenti, dodali su.

Radnici - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Udio oglasa u kojima se traži srednja kvalifikacija i dalje se povećava pa je tako u studenom porastao za 3,6 postotnih bodova, na 62,3 posto, i to ponajviše nauštrb oglasa s visokom kvalifikacijom, čiji se udio smanjio za 2,6 postotnih bodova, na 23,6 posto.

Trend rasta udjela oglasa koji nude zaposlenje kroz ugovor na neodređeno vrijeme i dalje je vidljiv te je takvih oglasa u studenom bilo 53,4 posto, 5,5 postotnih bodova više u odnosu na studeni prošle godine, zamijetili su EIZ-ovi analitičari.

Najveći doprinos padu broja oglasa stigao iz inozemstva

Kako su istaknuli, najveći doprinos padu broja oglasa ovoga puta stigao je iz inozemstva, kategorije u kojoj je broj oglasa u godinu dana pao za 32,1 posto.

Slijedili su sjeverni Jadran s padom od 6,2 posto te istočna Hrvatska, s 11,9 posto manje oglasa na godišnjoj razini.

Pozitivan doprinos imali su, pak, južni Jadran s godišnjom stopom rasta od 5,1 posto te središnja Hrvatska s 1,6 posto.

"Iako je stopa rasta u središnjoj Hrvatskoj bila niska, s obzirom na to da je 63 posto oglasa upravo u toj regiji, pozitivan doprinos ukupnom indeksu iznosio je čak jedan postotni bod", napomenuto je.

Najveći doprinos rastu broja oglasa u središnjoj Hrvatskoj imali su oglasi za prodavače, skladištare i vozače, dok su najveći negativan doprinos kod oglasa iz inozemstva imali oglasi za elektrotehničare, građevinske radnike i kuhare, izvijestili su iz EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).