ispričao se

Predsjednik Ceha ugostitelja Franz Letica podnio ostavku: 'Moja izjava je neoprostiva'

04.12.2023 u 11:42

Bionic
Reading

Franz Letica podnio je ostavku na mjesto predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK). Razlog je neprimjerena izjava koju je dao na 35. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika

Letica je govoreći manjku radne snage izjavio da je činjenica kako 'svima nama nije ugodno vidjeti strance na ulici'.

'Teško je o tome govoriti u javnosti, ali hajdemo se suočiti s tim činjenicama da nije ugodno vidjeti ni ljude koji su zamotani, drugih kultura. Nije', rekao je Letica na Kongresu održanog prošlog tjedna u Tuheljskim toplicama.

'Kao osoba odgojena u duhu poštovanja prema različitostima, naučen da cijenim sve kulture ovoga svijeta te da isto tako odgajam i svoju djecu, duboko sam potresen incidentom koji se nedavno dogodio. Bez sumnje, moj nedavni komentar nije odražavao ni moje osobne stavove niti stavove Ceha kojeg sam imao čast predstavljati. To nije bila namjera, niti bi trebalo biti opravdanje. Svjestan sam da je takva nespretno izrečena izjava neoprostiva, posebice u svjetlu važnosti poštovanja svih ljudi, bez obzira na porijeklo, kulturu ili uvjerenja. Ovakvi incidenti ne smiju biti umanjena ili zanemarena stvar. Oni imaju potencijal nanijeti štetu ne samo meni osobno, već i ugledu našeg Ceha i Hrvatske obrtničke komore. Stoga, ali s potpunim osjećajem odgovornosti prema svima vama i prema vrijednostima koje zastupam, donosim odluku o ostavci na mjesto predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a', istaknuo je Franz Letica u obrazloženju ostavke.

Hrvatska obrtnička komora u svojoj je izjavi o Letičinoj ostavki ponovila da se protivi bilo kakvom obliku diskriminacije.

'Još jednom napominjemo kako normalno funkcioniranje hrvatskog obrtništva uvelike ovisi o inozemnoj radnoj snazi te da su u Hrvatsku dobrodošli svi pojedinci koji mogu pridonijeti razvoju hrvatskog gospodarstva, a na svima nama je da stvorimo sustav koji će svakom pojedincu omogućiti bržu integraciju u društvo i poslovni sustav. Ističemo da se Hrvatska obrtnička komora protivi svakoj diskriminaciji na temelju roda, spola, etničkog porijekla te religijskog opredjeljenja', poručili su iz HOK-a