TransferWise

Ova dva čovjeka stoje iza najvrednijeg europskog startupa, teškog 3,5 milijardi eura

02.06.2019 u 21:11

Bionic
Reading

Koncept mladih, brzorastućih i uspješnih tehnoloških kompanija uglavnom se veže uz američku Silicijsku dolinu, no i Europa ima svojeg 'jednoroga' za utrku, i to u vidu 3,5 milijardi dolara vrijedne britansko-estonske kompanije koja se bavi novčanim transakcijama

Poduzetnički svijet visoke tehnologije i mladih brzorastućih kompanija uglavnom je vezan uz američku Silicijsku dolinu, u kojoj se danas nalaze sjedišta najpoznatijih svjetskih internetskih kompanija poput Ubera, Facebooka, Googlea ili Netflixa, koje su svojevremeno također bile tek projekti nekolicine osnivačkih entuzijasta. Toliko ambicioznih ima još možda jedino u Kini, ali tamošnje tvrtke koje izrastu u velike kompanije i dalje ostaju najviše vezane za kinesko tržište te im nedostaje pravi globalni utjecaj.

Europa u tome nije iznimka. Iako je potencijalno tržište veće od američkog, mladi europski inovatori nerijetko svoje ideje odlaze ostvariti na zapad Sjedinjenih Američkih Država jer je tamošnje tlo ipak nešto plodnije za klijanje mladih kompanija. Među poznatim svjetskim internetskim brendovima, a čiji je nastanak vezan uz Europu, pored švedskog Spotifya najpoznatiji je vrlo vjerojatno tek Skype, servis koji omogućava besplatnu 'telefonsku' komunikaciju diljem svijeta i koji je svoju popularnost stekao još kad su međunarodni telefonski razgovori bili puno skuplji i puno nedostupniji nego danas.

Danas u vlasništvu Microsofta, koji ga je 2011. godine kupio za 8,5 milijardi dolara, Skype je nastao kao kompanija Danca i Šveđanina, no glavni razvoj programa i podrške napravili su Estonci, a u Estoniji se i danas nalaze glavni uredi i razvoj. Upravo uz Estoniju i Skype vezana je još jedna vrlo obećavajuća tehnološka kompanija koja je ovih dana dobila titulu najvrednijeg europskog startupa. Britansko-estonski projekt TransferWise bavi se novčanim transakcijama među korisnicima, a vrijednost mu se ovih dana procjenjuje na čak tri i pol milijarde dolara.

Sjedište tvrtke je u Londonu, no osnovala su je dvojica Estonaca, Taavet Hinrikus i Kristo Käärmann, s time da je Hinrikus svojedobno bio među prvim zaposlenicima Skypea. Ideja se, kao i primjerice Uber, rodila iz životnog iskustva. Hinrikus, koji je danas izvršni predsjednik tvrtke, te Käärmann, glavni izvršni direktor TransferWisea, radili su na liniji Velika Britanija-Estonija i bili su nezadovoljni time što prilikom prebacivanja novca iz jedne države u drugu te konverzije valuta plaćaju visoke naknade za te transfere.

Suosnivač TransferWisea Kristo Käärmann govori o pokretanju tvrtke koja je postala najvredniji europski startup Izvor: tportal.hr / Autor: CB Insights

Prvo su se dogovorili te je jedan na vlastiti račun u funtama deponirao novac drugoga koji mu je isplaćivan za rad u Britaniji, da bi ovaj to zauzvrat činio u estonskoj valuti s novcem prvoga u Estoniji. Taj su princip poslovanja prenijeli i u tvrtku koju su osnovali 2011. godine. U prvoj godini TransferWise je prebacio desetak milijuna eura za svoje klijente, da bi do danas tvrtka narasla na više od 1500 zaposlenih, otvorila predstavništva u 11 gradova na četiri kontinenta, a posljednji podaci govore da procesuira pedesetak milijardi eura godišnje.

Uspješnim poslovanjem TransferWise je pobudio i interes investitora, zahvaljujući čemu je završio u kategoriji tzv. jednoroga (engl. unicorn), mladih tehnoloških tvrtki čija se vrijednost procjenjuje na više od milijardu dolara. Ambiciozne novoosnovane tvrtke koje nemaju pristup burzovnom kapitalu ili kreditima banaka najčešće se financiraju poduzetničkim kapitalom. Ulagači uplaćuju novac da bi zauzvrat preuzeli određeni vlasnički udio. Takvo financiranje često se kroz godine, kako tvrtka raste, odvija u nekoliko krugova, a prikupljeni novac najčešće je jedina mjera vrijednosti tvrtke prije nego što ona izlista dionice na burzi. Nakon toga prvotni ulagači i osnivači mogu puno lakše prodati svoje udjele i profitirati ako je tvrtka ispunila očekivanja.

Taavet Hinrikus, suosnivač TransferWisea, govori o tome kako je pokrenuo najvredniji europski startup Izvor: tportal.hr

Prije desetak dana TransferWise je objavio da je u posljednjem krugu financiranja prikupio 292 milijuna dolara svježeg kapitala. Među investitorima se nalaze tvrtke Lead Edge Capital, Lone Pine Capital i Vitruvian Partners, koje su poznate po tome da su ulagale i u Uber, Snap i Spotify. Sukladno tome, vrijednost TransferWisea sada se procjenjuje na već spomenutih tri i pol milijarde dolara, dvostruko više nego što mu je vrijednost bila prije samo godinu i pol.

Kompanija u idućih dvanaest mjeseci namjerava zaposliti čak 750 novih ljudi, a sve te brojke posljedica su uspjeha u poslovanju. U posljednjoj fiskalnoj godini, koja je završila u ožujku 2018., prihodi su se kretali oko 130 milijuna eura i, za razliku od brojnih drugih brzorastućih kompanija, od kojih neke, poput Ubera, čak i nakon izlaska na burzu ne ostvaruju profit, TransferWise već je profitabilan.

Kompanija omogućuje klijentima transfer novca kroz 1300 raznih valutnih kombinacija za naknadu koja je od 80 do 90 posto niža od uobičajenih naknada što ih naplaćuju banke. Bez opterećenja starim sustavima i procesima koje koriste banke, TransferWise se koncentrirao isključivo na automatizaciju cijelog procesa i prebacivanje novca. Među načinima na koje režu troškove je i agregiranje iznosa na pojedinim stranama transakcija te se u konačnici iz jedne države u drugu ili iz jedne valute u drugu prebacuju samo neto iznosi, čime se smanjuje izloženost promjeni tečaja.

Apetiti kompanije su pozamašni. Glavni financijski direktor tvrtke Matt Briers medijima je izjavio kako posljednji krug financiranja čak i nije bio nužan te da u dogledno vrijeme namjeravaju izlistati dionice na burzi. U međuvremenu se TransferWise nada jačem globalnom širenju poslovanja. Danas dominira u Velikoj Britaniji, u kojoj je zaslužan za čak 15 posto svih odlaznih transakcija običnih potrošača, više nego bilo koja tamošnja banka. U kompaniji tvrde i da im se poslovanje odlično širi u SAD-u, u kojem im na ruku ide i otežan pristup kineskih konkurenata.

  • +10
TransferWise omogućuje klijentima transfer novca kroz 1300 raznih valutnih kombinacija Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Usluge kompanije sve više koriste i male tvrtke, a u TransferWiseu se nadaju da bi veće korake mogli napraviti jačom suradnjom s postojećim bankama. S nekolicinom već surađuju i iako to znači žrtvovanje dijela marži, sklapanje ugovora s njima dalo bi im brz pristup bankovnim klijentima, odnosno puno širem spektru potencijalnih korisnika. S četiri milijuna korisnika u više od sedamdeset država, kompanija svakako pokazuje potencijal, a analitičari se uglavnom slažu da joj je procijenjena vrijednost realna.

U svojem pohodu na tržište, koje se procjenjuje na čak dva bilijuna dolara godišnje, britansko-estonska tvrtka sigurno će imati i izazovnu konkurenciju u vidu sličnih mladih brzorastućih tvrtki, ali i etabliranih korporacija koje se bore za opstanak na tržištu. No ako ta konkurencija znači da će se novac moći prebacivati iz jedne države u drugu po naknadama koje iznose desetak ili petnaestak posto onih koje se naplaćuju danas, onda se to može samo pozdraviti.