problem veledrogerija

Oštar odgovor poslodavaca: Kujundžić manipulira i laže, ništa ne dugujemo državi

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 16.05.2019 11:28
  • Objavljeno 16.05.2019 u 11:03
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u četvrtak je oštro reagirala na tvrdnje ministra zdravstva Milana Kujundžića kako poslodavci duguju za neplaćeno zdravstveno osiguranje čak 4,7 milijardi kuna. Ministar je zatražio od HUP-a da prije plaćanja duga veledrogerijama od strane države treba osigurati isplatu dugovanja državi po osnovi doprinosa za zdravstveno osiguranje

'Ministru Kujundžiću je poznato da HUP, kao udruga poslodavaca i veledrogerije koje samo žele biti plaćene za proizvode koje su odavno isporučile sustavu (i koju su one same već odavno platile proizvođačima), državi ne duguju ništa niti su ovlaštene u ime države naplatiti dugove za doprinose. Pritom se dugovanja za doprinose odnose na tvrtke koje su u problemima – u predstečajnim nagodbama ili stečaju poput pulskog Uljanika pa doprinose ne plaćaju zato što to nisu u stanju, a ne zato što ne žele', upozorili su iz HUP-a.

Razočarani su, ističu, da se javni prostor koristi za manipulacije 'ovako ozbiljnim činjenicama i za širenje neistina'.

'Tužno je da država kao najveći dužnik koja svjesno i to već godinama ne poštuje rokove plaćanja i vlastite zakone, u javnosti odgovornost za vlastite obveze i neučinkovitost prebacuje na privatne poslodavce koji uredno ispunjavaju svoje obveze i plaćaju sva porezna davanja, a prema kojima ta ista država duguje više od tisuću dana i to više od 2, 6 milijardi kuna', naglašava se u priopćenju.

Dodaju kako su razočarani porukom koju predstavnik Vlade šalje cjelokupnom gospodarstvu i svim građanima da država za razliku od njih, dugove ne treba plaćati i 'da smo zemlja u kojoj je prihvatljivo prebacivanje odgovornosti za nečinjenje na one koji svoj posao pošteno rade, koji plaćaju sva svoja davanja i u propisanim zakonskim rokovima.'

  • +40
  • +37

Milan Kujundžić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

'Sustav zdravstva je u problemima koje treba žurno rješavati ne samo povećavanjem prihoda i neplaćanjem dugova prema dobavljačima, već podizanjem njegove učinkovitosti, racionalizacijom rada, kao i jačim angažmanom na prevenciji bolesti. Još jednom kao odgovoran dionik ovog društva pozivamo ministra i Vladu da prije svega osiguraju da se poštuju zakoni i ispunjavaju obveze i od strane državnih i javnih institucija kao i da poštuju socijalni dijalog. Nagomilana dugovanja za lijekove ugrožavaju ne samo tvrtke koje njima opskrbljuju zdravstvene ustanove, već i njihove zaposlenike i obitelji, ali i sam zdravstveni sustav te zdravlje građana u slučaju da one ne mogu dalje održivo poslovati', poručio je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!