udruga glas poduzetnika

Oporezivanje napojnica diglo prašinu: 'Gornji limit mora biti 20.000 eura, a trebamo i manji PDV'

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 01.02.2023 09:55
  • Objavljeno 01.02.2023 u 09:55
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Udruga Glas poduzetnika osvrnula se na regulaciju poreznog tretmana napojnica. Ugostitelji ističu kako je već prisutan izražen nedostatak radnika te ograničeni resursi za povećanje plaće zaposlenika

'Glavni resursi koje su ugostitelji vidjeli kao prostor za poboljšanje uvjeta svojim zaposlenicima jest neoporeziv tretman dijela napojnice, te su kolege iz Nacionalne udruge ugostitelja (NUU) išle s navedenim prijedlogom prema nadležnom ministarstvu financija. Mi u UGP-u smatramo da sve uslužne djelatnosti trebaju imati neoporezivi dio napojnice. Trenutno se napojnice oporezuju kao plaće, što znači da iz nje morate platiti porez, prirez i doprinose. Prema tome kada, na primjer, ugostiteljskom djelatniku putem kartičnog plaćanja ostavite napojnicu od dva eura, njemu ostaje tek nešto više od jednog eura jer ostatak odlazi na troškove doprinosa, poreza i prireza', priopćeno je.

Namjera jest da djelatnici nagradu koju su zaslužili svojim radom prime u cijelosti, barem do 15 posto iznosa računa. Spomenuti postotak izračunat je iz trendova koje možemo uočiti u zapadnim zemljama u kojima napojnica iznositi 10 do 20 posto iznosa računa.

'Prema tome, naš inicijalni prijedlog počiva na tome da do 15 posto dodatnog iznosa na račun, a koji se tretira kao napojnica, bude neoporezivo. Osim toga, predlažemo da gornja granica neoporezivog iznosa iznosi 20 000 eura godišnje po zaposleniku, a iznos iznad da se oporezuje porezom na dohodak, kako se neoporezivanje napojnica ne bi zloupotrebljavalo', dodali su. 

Trenutno tretiranje napojnice kao plaće donosi zaposlenicima u ugostiteljstvu, ali i u drugim uslužnim djelatnostima određene troškove, a do 2018. godine se čak na napojnicu obračunavao i PDV od čega se brzo odustalo.

Oporezivanje napojnica nije novitet, nego u Hrvatskoj možemo pronaći tek nekolicinu lokala unutar kojih je moguće ostaviti napojnicu prilikom kartičnog plaćanja, a ono sada sve više postaje uobičajena praksa. Zbog svega navedenog ideja koju kolege ugostitelji predlažu zapravo predstavlja porezno rasterećenje kojime žele povećati zadovoljstvo svojih zaposlenih i omogućiti im prostor za veću zaradu. Povećanje primanja u ovom momentu povećane inflacije i nestabilnosti mora biti cilj djelovanja Vlade.

'Ako ministar Primorac doista bude do kraja hrabar i mudar i dođe do zakona o neoporezivanju napojnica do određene adekvatne granice za uslužne djelatnosti, a uz traženo smanjivanje PDV-a na 13 posto za iste djelatnosti, to će biti pravi koraci za oživljavanje malog poduzetništva i borbe protiv sive ekonomije!', rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!