ghosn, kurčenko i ekipa

Od nedodirljivih tajkuna s velikim egom do globalnih bjegunaca: Kako su čelnici velikih kompanija utekli ruci pravde

11.01.2020 u 18:59

Bionic
Reading

Šef Nissana, Mitsubishija i Renaulta, Carlos Ghosn važio je za titana autoindustrije. Ukrajinskog biznismena Sergeja Kurčenka nazivali su 'plinskim čarobnjakom' i 'ukrajinskom poslovnom senzacijom'. Malezijski financijaš Jho Low smatran je 'poslovnim genijem'... To su neki od korporativnih 'bossova' odbjeglih u druge zemlje kada su trebali odgovarati na sumnje u korupciju, neplaćanje poreza i financijske malverzacije. Do jučer nedodirljivi tajkuni s velikim egom i jednako velikim tekućim računom imaju 'kompleks boga' i zaraženi su 'CEO virusom', uvjereni su da su svemoćni i iznad zakona...

Carlos Ghosn u Japanu je svojedobno smatran titanom autoindustrije, sve dok karizmatičnom šefu saveza tvrtki Renaulta, Nissana i Mitsubishija u studenom 2018. nije uručen otkaz nakon uhićenja zbog sumnje u korupciju, 80 milijuna dolara utaje poreza i korištenja korporativnog novca u osobne svrhe.

Početak suđenja 2020. Ghosn je čekao u kućnom pritvoru uz 1.5 milijardi jena (92.7 milijuna kuna) jamčevine. Oduzete su mu francuska, brazilska i libanonska putovnica, imao je ograničen pristup telefonu i računalu, nije smio razgovarati sa suprugom, nadziran je video-kamerama, nije smio otići u trgovinu po žvaku, da o tome ne obavijesti čuvare. Pa kako se onda na Silestrovo pojavio u Bejrutu, udaljenom od Tokija 11 sati leta zrakoplovom?

  • +2
Carlos Ghosn u društvu odvjetnika Izvor: EPA / Autor: JEREMY LEMPIN

Dok se o tome nagađa, a Japanci zgroženo razglabaju o propustima u sigurnosnom sustavu, Interpol je za globalnim bjeguncem raspisao tjeralicu, iako je vjerojatnost izručenja jednaka nuli, jer Japan i Libanon nemaju sporazum o međusobnom izručenju.

Poljuljane korporativne zvijezde

Organizirati logistiku za takvo što valjda mogu samo narkobosovi i dobro potkoženi bijeli ovratnici. Time se Ghosn pridružio ekipi poljuljanih korporativnih zvijezda teških stotinama milijuna dolara (računa se da je Ghosn do sada zaradio 800 milijuna), koji su dali petama vjetra jer su osumnjičeni za korupciju, utaju poreza, financijske malverzacije, ili sve to zajedno, ostavivši iza sebe financijski krš.

Poznati draguljar Nirav Modi prošlog je ožujka uhićen u Londonu zbog navodne prevare Nacionalne banke Punjab u iznosu od dvije milijarde dolara. Trenutno je u londonskom zatvoru, jer su Britanci odbili jamčevinu zbog 'značajnog rizika' da napusti zemlju i izbjegne izručenje Indiji.

Malezijske vlasti tragaju za financijašem Jhoom Lowom, optuženom za nestanak 4,5 milijardi dolara javnoga novca iz državnog fonda za strateški razvoj (1MDB). Fond je bio osnovan zbog dovođenja globalnih partnera i promicanja stranih ulaganja u malezijsko gospodarstvo, ali novac se rasuo na sumnjive nekretnine, jahte, dijamante, celebrityje, shopping u najskupljim buticima i na filmska prava na nešto što nosi naslov 'Glup i gluplji'.

Nagađa se da se Low nalazi u Kini, a malezijski vlasti prosvjeduju zbog nevoljkosti drugih zemalja da surađuju u potrazi za bjeguncem.

Najpoznatiji američki bjegunac bijelog ovratnika je Marc Rich. U Švicarsku je odletio davne 1983., nekoliko sati prije službene optužbe u 50 točaka, uključujući financijske malverzacije, reketarenje, trgovanje s Iranom za vrijeme embarga i izbjegavanje plaćanja više od 48 milijuna dolara poreza na dohodak. U broju putovnica nadmašio je Gnosna: osim američke, imao je bolivijsku, belgijsku, izraelsku i španjolsku. One su korisne s obzirom na globalno poslovanje, a uz to dobro dođu u slučaju kada treba naći rezervno sklonište.

'Nisam pobjegao od pravde. Ja sam izbjegao nepravdu i politički progon. Ne želim biti talac japanskog pravosudnog sustava' - poručuje Ghosn iz Bejruta.

Kao Carlos Gnosn, i Malezijac Jho Low je tvrdio da je proganjan iz političkih razloga.

Indijski tajkun Vijay Lallaya svoj slučaj naziva 'lovom na vještice', jer indijske vlasti godinama traže od Londona izručenje nekadašnjeg vlasnika kriket kluba Royal Challengers Bangalore i čelnika najveće indijske tvrtke za proizvodnju alkohola United Spirits. Sumnja se u pranje novca i milijardu i pol dolara nepodmirenih dugova. 'Nisam učinio apsolutno ništa loše', izjavljuje Lallaya.

Razlog bijegu očito nije samo strah od zatvora i japanskog, malezijskog ili indijskog 'rigoroznog pravosudnog sustava', nego psihologija najmoćnijih koji vjeruju u svoju nedodirljivost.

O tome svjedoči bivši potpredsjednik General Motorsa Bob Lutz, opisujući Carlosa Gnosna za CNBC:

'Njegovom padu pridonio je vlastiti ego. On ima 'kompleks boga' i zaražen je 'CEO virusom', uvjerenjem da je svemoćan i iznad zakona. Takav tip ličnosti lako pređe preko crte i stvari koje se ostali ne usuđuju preći, misleći da su toliko važni, povezani s vrhuškom i toliko presudni za ekonomiju zemlje u kojoj rade, da ih se nitko i nikada ne usudi prozvati'.

Plinski čarobnjak i poslovna senzacija

To je očito mislio i ukrajinski 'plinski čarobnjak' i 'ukrajinska poslovna senzacija 2012.' Sergej Kurčenko. Ni šestu godinu nakon bijega iz zemlje 2014., ne zna se gdje se nalazi osnivač i vlasnik konzorcija 'Gas Ukraine 2009' specijaliziran za trgovinu ukapljenim prirodnim plinom, vlasnik nogometnog kluba Metalist Kharkiv i Ukrajinskog medijskog holdinga. Optužen je za korupciju i podmićivanje najviših političkih faca, čija je hobotnica sezala do bivšeg premijera Viktora Janukoviča, te za 130 milijuna dolara neplaćenog poreza i prevaru banaka u visini 180 milijuna. Za njim je raspisana međunarodna tjeralica, ali do danas bez rezultata, no zato mu je oduzeta imovina postala državno vlasništvo.

Australski tajkun Christopher Skase osamdesetih je bio najtraženiji bjegunac svoga vremena. 'Kaubojski biznismen' je pobjegao u španjolsku nakon spektakularnog kraha njegova hotelskog carstva Qintex Australia Ltd. i tisuća nasamarenih dioničara, lakših za pet milijardi australskih dolara. Iz mišje rupe na Majorci Skase vjerojatno ne bi izašao tako skoro da ga u 53. godini nije pokosio karcinom. Australske vlasti i danas tragaju za ukradenim novcem pohranjenim u svjetskim bankama.

Zbog najvećeg nelegalnog trgovanja bankarskim proizvodima francuski 'kompjutorski genij' Jérôme Kerviel je osuđen na zatvorsku kaznu, ali je uoči odsluženja 2014. pobjegao u Vatikan da papi Franji ispovijedi 'grijehe uzrokovane tiranijom tržišta'. Nakon toga se uputio u pokajničku šetnju do Pariza u trajanju tri mjeseca. Kerviel je doista imao debelog razloga za pokajanje: bivši službenik banke Societe Generale olakšao ju je za 6.3 milijarde dolara.

Neki su ipak dobro prošli u stilu našega biznismena Leona Sulića: američkog izbjeglicu Marca Richa, Bill Clinton je pomilovao zadnjeg dana boravka o Bijeloj kući, da bi se zatim saznalo kako je Rich svojedobno donirao više od milijuna dolara Demokratima i Clintonovoj zakladi.

Što će biti sa Carlosom Ghosnom, ne zna se. Francuska ministica gospodarstva Agnès Pannier-Runacher poručuje mu da 'nitko nije iznad zakona', pa u Francusku ne može, ako ne želi biti uhićen. Dobivanje imuniteta od libanonske vlade spriječilo bi njegovo izručenje Tokiju, što je mogući ishod za biznismena libanonskog podrijetla rođenog u Brazilu, odraslog u Libanonu i poslovno aktivnog u Francuskoj, od kuda je stigao do Tokija.

U svakom slučaju, od šest svojih privatnih rezidencija u Tokiju, Parizu, Rio de Janeiru, Amsterdamu, New Yorku i Bejrutu, car automobilske industrije za sada može koristiti samo ovu posljednju.

Jérôme Kerviel bio je poznat kao 'kompjutorski genij' Izvor: Profimedia / Autor: Alain ROBERT/Apercu / Sipa Press / Profimedia