valter flego

Od 2015. u istarske plaže uloženo 130 milijuna kuna

15.03.2018 u 18:06

Bionic
Reading

Istarski župan Valter Flego ustvrdio je na konferenciji "Održivo upravljanje plažama" u organizaciji Istarske županije i Instituta za poljoprivredu i turizam, da je od 2015. godine u istarske plaže, zajedno s općinama i gradovima i Ministarstvom turizma uloženo oko 130 milijuna kuna.

Uz sve napore oko pronalaska novih motiva dolazaka gostiju, Istra je percipirana ponajprije kao idealno mjesto za provođenje ljetnog obiteljskog odmora na plaži, čega smo u regiji svjesni i zato želimo odgovorno upravljati plažama, rekao je Flego.

"S tim je ciljem Istarska županija još 2015. godine donijela strateški dokument 'Regionalni program uređenja i upravljanja morskim plažama u Istarskoj županiji', zahvaljujući kojemu je utvrđeno postojeće stanje i definiran smjer razvoja", istaknuo je Flego.

Dodao je kako je upravo zahvaljujući tim investicijama omogućena diversifikacija istarskih plaža. Stoga danas, naveo je on, Istra raspolaže sportsko-rekreacijskim, obiteljskim ali i prvom terapeutskom plažom na Jadranu, u sklopu Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Dr. Martin Horvat, u Rovinju.

"Posebno značajnom smatram činjenicu da su sve plaže u Istri javno dostupne, kako domicilnom stanovništvu, tako i gostima", zaključio je Flego.

  • +16
Najljepše plaže Dalmacije Izvor: Cropix / Autor: CROPIX, PIXSELL, Youtube, Wikimedia Commons

U sklopu konferencije predstavljeni su konkretni primjeri iz gradova i općina iz talijanske regije Toscane, s Cipra i iz Istarske županije u kojima se testira i primjenjuje model "Zelena plaža".

Konferencija je sastavni dio EU projekta Mitomed+ (Models of Integrated Tourism in the MEDiterranean Plus) koji ima za cilj potaknuti održivost i odgovornost u pomorskom i obalnom turizmu. Realizacijom projekta nastoji se povećati znanja te poticati socijalni dijalog u pogledu razvoja održivog i odgovornog pomorskog i obalnog turizma u svakoj regiji partnera.