NOVA SEZONA RIJEČKOG hnk

Brešanov Hamlet igrat će na istromletačkom, a Zagoru će zamijeniti Istra i Kvarner

25.09.2017 u 15:19

Bionic
Reading

Kazališna sezona HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci otvorit će se 29. rujna koncertom "Juranić i Jurinić" na kojem će nastupiti pijanist Aljoša Jurinić uz orkestar Opere tog kazališta i pod ravnanjem Zorana Juranića, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u ponedjeljak

Na programu su skladba Ivana Zajca "Rapsodia Fiumana", 2. koncert za klavir i orkestar Sergeja Prokofjeva i 7. simfonija Ludwiga van Beethovena. Aljoša Jurinić je najveći uspjeh u karijeri ostvario 2012. godine, pobijedivši na uglednome pijanističkom natjecanju "Robert Schumann", a 2015. godine postao je prvi hrvatski pijanist koji je nastupio u finalu uglednoga Međunarodnoga pijanističkog natjecanja "Fryderyk Chopin" u Varšavi. Dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj. Školovao se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, Scuola di Fiesola u Italiji, a sad je na Hochschule für Musik "Franz Liszt" u Weimaru.

Zoran Juranić je stalni dirigent u zagrebačkome HNK, stalni gost-dirigent Opere Srpskoga narodnog pozorišta u Novom Sadu i redoviti profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Na konferenciji za novinstvo najavljena je i premijera Brešanove "Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja" u izvedbi Talijanske drame HNK. Režira je talijanski redatelj Luca Cortina, a tekst je na istromletačkom dijalektu talijanskog jezika, karakterističnim za Istru i Kvarner. 

Kako je rekao Cortina, prema predstavi su željeli uspostaviti suvremeni kritički odnos. "Željeli smo ne samo prenijeti radnju u današnje vrijeme, nego razumjeti što se događalo u vrijeme u koje je Brešan postavio predstavu, i to na planu međuljudskih odnosa, s težištem na socijalnim i kulturološkim pitanjima, a manje na političkim", istaknuo je. Predstava je i iz svoje izvorne lokacije, Dalmatinske zagore, premještena na neprecizirano područje Istre ili Kvarnera, rekla je ravnateljica Talijanske drame Rosanna Bubola. 

Autorica prilagodbe je Željka Udovičić Pleština. Glumit će Mirko Soldano, Lucio Slama, Ivna Bruck, Elvia Nacinovich, Bruno Nacinovich i drugi glumci Talijanske drame te Denis Brižić iz riječke Hrvatske drame. Premijera je na programu 30. rujna.

Sljedeća premijera najavljena na konferenciji za novinstvo je balet "Macbeth" po istoimenoj Shakespeareovoj tragediji 7. listopada. Koreografkinja je nova ravnateljica riječkoga Baleta Maša Kolar. Autori glazbe su Tena Novak i Višeslav Laboš, a nastupit će Ali Viktor Tabbouch, Ksenija Duran Krutova, Nika Lilek, Laura Orlić, Marta Voinea Čavrak, Marta Kanazir i drugi plesači. Maša Kolar istaknula je kako to nije samo plesna predstava, nego intermedijska, zbog podjednake važnosti svjetla, glazbe i drugih elemenata.  

Najavljeno je i gostovanje izraelskog kazališta Malenki u riječkome HNK 2. listopada s predstavom "Priča nezakonitog sina" u režiji i prilagodbi izraelskog redatelja Michaela Teplitskyja.