problemi u turizmu

Njihov posao je u deset najtraženijih u Hrvatskoj, satnica je 10 eura, ali ga nitko ne želi raditi. Zašto?

30.03.2023 u 08:24

Bionic
Reading

Turistička je sezona pred vratima, a s njezinim dolaskom raste i potražnja za radnicima. Nitko ne želi čistiti apartmane niti za 10 eura po satu

"Kreće se od posteljine, pa smeće, ide se u kupaonu i kad imate puno posla, treba vam brzine i vremena. Uz to treba i truda, čovjek se uznoji", rekla je Jolanda Krmpotić, dugogodišnja sobarica u hotelu za Dnevnik.hr.

Ključ je to čiste sobe, a čistačice su neizostavan dio svakog ugostiteljskog objekta.

"Bez sobarice, kuharice i konobara hotel ne može funkcionirati. Bez mene može, ali bez sobarice ne. Vi radniku trebate dati sve ono što svaki čovjek zaslužuje - ugodnu plaću, ugodno radno mjesto, dobru atmosferu", jasan je bio Domagoj Grgić, direktor hotela.

Da je posao još uvijek degradiran, govori Ivana Klobučarić, vlasnica obrta za čišćenje. Radnike se teško nađe. Svi bi, kaže, radili na crno. Ima dvije zaposlenice, čiste od ureda, zgrada do igraonica, ali apartmane više ne.

"Svi misle da znaju čistiti, no nije to baš tako. Uhvatiš se ukoštac kad moraš u četiri apartmana u tri do četiri sata očistiti svaku šalicu, vilicu, žlicu. Nema, sve mora biti besprijekorno i onda shvatiš, koliko je meni žena reklo - ja ne mogu, ja sam umorna, ja sam na rubu živaca", poručuje Klobučarić.

  • +3
Turisti u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Nekima to nije problem. Među 12 zaposlenika u domaćinstvu jednog kampa dio su stalni radnici, a dio sezonci.

''Imamo i iz Nepala radnu snagu, pokazali su se vrlo marljivima, vrlo dobrom radnom snagom" objasnila je Federica Ukušić Rovina, direktorica kampa. Posao čistača je među deset najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj.

"Prijavljeno je 2550 radnih mjesta za posao čistača, a trenutačno je u evidenciji 2680 nezaposlenih osoba koje su se izjasnile da žele raditi kao čistači", rekla je Ruža Hrga, pomoćnica ravnatelja za Sektor za tržište rada i politike zapošljavanja.

U isto vrijeme, od početka godine Sektor za tržište rada i politike izdao je 1100 pozitivnih mišljenja za zapošljavanje stranaca baš na tim poslovima.