ne drže se svojih riječi

Šefovi EU-a propovijedaju o borbi protiv stakleničkih plinova, a na klimatske samite lete privatnim zrakoplovima

29.03.2023 u 21:29

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na lanjski UN-ov klimatski samit u Egiptu otputovali su privatnim zrakoplovom, s time da je to Michelov samo jedan od brojnih privatnih letova, otkrio je Politico

Službeni podaci pokazuju da je čelnik Europskog vijeća koristio redovne komercijalne linije samo u 18 od 112 misija od početka svog mandata 2019. do prosinca 2022. godine.

Zračni taksi unajmio je za 72 putovanja, uključujući samit COP27 u Egiptu prošlog studenog i COP26 u Glasgowu 2021. Von der Leyen pridružila mu se na putu za Egipat na njegov poziv.

Odabir prijevoza šefova EU-a za put na pregovore o klimi naglašava dugogodišnju dilemu svjetskih čelnika: kako prakticirati ono što propovijedaju o emisijama stakleničkih plinova dok se s druge strane suočavaju sa zahtjevnim rasporedom putovanja koji privatni zrakoplov čini primamljivom opcijom — čak i nužnim zlom.

Prema nevladinoj organizaciji Transport & Environment, privatni zrakoplov ispušta oko dvije tone CO2 po satu u atmosferu. To znači da je, tijekom petosatnog povratnog leta za egipatski Šarm el Šeik, avion kojim su putovali Michel i Von der Leyen ispustio otprilike 20 tona CO2, a prosječni građanin EU-a ispusti oko sedam tona tijekom godine.

  • +5
Skup COP27 u Šarm el Šeiku Izvor: EPA / Autor: KHALED ELFIQI

Većina izaslanika na samitu COP27 - uključujući šefa European Green Deala Fransa Timmermansa - putovala je komercijalnim letovima.

Odluka o putovanju u Egipat privatnim zrakoplovom donesena je jer nije bilo dostupnih komercijalnih letova za povratak Michela u Bruxelles, u kojem su ga čekale neodgodive dužnosti u Europskom parlamentu, izjavio je njegov glasnogovornik Barend Leyts.

Za razliku od mnogih nacionalnih vlada, EU ne posjeduje zrakoplove za prijevoz svojih čelnika. Unajmljivanje privatnog zrakoplova bila je 'jedina prikladna opcija u danim okolnostima', rekao je Leyts.

Naglasio je da je let bio u skladu s internim pravilima Vijeća, koja nalažu da službenici trebaju letjeti komercijalnim letovima kada je to moguće.

'Činjenica da su Von der Leyen i Michel putovali sa svojim timovima pokazuje da su učinili ono što je bilo moguće kako bi optimizirali putne aranžmane i smanjili emisiju CO2', rekao je glasnogovornik Komisije Peter Stano.