POSLOVNI REZULTATI

Njemački E.ON lani izgubio sedam milijardi eura

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 09.03.2016 13:34
  • Objavljeno 09.03.2016 u 13:34
E.ON

E.ON

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: E.ON

Njemački energetski div E.ON. u srijedu je izvijestio da je prošlu godinu zaključio s rekordnim gubitkom, drugu godinu zaredom, nakon otpisa imovine 'teškog' više od polovine njegove tržišne vrijednosti a vezanog za posrnule elektrane

U 2015. godini neto gubitak E.ON-a je više nego udvostručen, na 7 milijardi eura. U godini ranije iznosio je 3,16 milijardi eura, pokazalo je financijsko izvješće.

U E.ON-u takav poslovni rezultat pripisuju otpisu u iznosu 8,8 milijardi eura povezanom s elektranama, od kojih je većina zapala u gubitke jer više ne rade potreban broj sati koji bi im omogućavao da posluju s dobiti, zato što ih se najvećim dijelom zamjenjuje solarnom i energijom vjetra.

E.ON je trenutno u procesu odvajanja dijela poslovanja s proizvodnjom električne energije i trgovanjem energentima u novu kompaniju Uniper, čijim će se dionicama trgovati na burzama.

Tradicionalne njemačke kompanije u segmentu proizvodnje električne energije pogođene su naglim uzletom proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, zbog čega su oštro smanjene cijene električne energije u veleprodaji te osujećeni planovi najvećeg gospodarstva eurozone o napuštanju proizvodnje struje u nuklearnim elektranama.

U odgovoru na to u E.ON-u žele izdvojiti svoje poslovanje u trgovanju energijom i većinu svoje proizvodnje električne energije u tvrtku Uniper kako bi fokus usmjerili na obnovljive izvore energije, mreže i usluge.

Što se tiče budućnosti, iz E.ON-a su upozorili na daljnji pad dobiti, dividende i novčanih tokova uslijed pogoršanih uvjeta u sektoru proizvodnje električne energije.

‘Naše brojke odražavaju dalekosežnu strukturalnu transformaciju kroz koju naša industrija prolazi i to će se nastaviti istim intenzitetom i u tekućoj godini. Ruta koja nam predstoji bit će teža i dulja nego što smo očekivali’, kazao je izvršni direktor E.ON-a Johannes Teyssen. U ovoj godini očekuju pad dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) za više od 20 posto.

‘Postoji bojazan da bi se moglo ići u daljnje otpise. Planirano odvajanje pritišću brojne neizvjesnosti’, tumači neimenovani trgovac sa sjedištem u Frankfurtu.

Dionice E.ON-a u posljednjih 12 mjeseci izgubile su više od 40 posto svoje vrijednosti. Jutros su na burzama bile u plusu za 1,8 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!