PRISTUP RUSKOM TRŽIŠTU

Nexe grupa i Podravka uspješne u Rusiji

21.09.2010 u 16:30

Bionic
Reading

Ruske tvrtke zainteresirane su za suradnju sa hrvatskim partnerima ne samo u području energetike (plina i nafte) već primjerice i strojogradnje, dok su šansa za hrvatske tvrtke područje prehrambene i kemijsko-farmaceutske industrije te graditeljstva, istaknuto je na seminaru o pravnim i tehničkim aspektima otvaranja i rada stranih predstavništva u Ruskoj Federaciji održanom danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HKG)

Hrvatska ulaganja u Rusiju su dobrodošla i to ne samo u Moskvu i Sankt Petersburg, već i u druge gradove i regije, kazao je zamjenik veleposlanika Ruske Federacije u Hrvatskoj Boris Medvedev

Kao pozitivan primjer poslovanja u Rusiji Medvedev je istaknuo Nexe Grupu te Podravku dodajući kako bi bilo značajno pokušati usmjeriti poslovanje i na ruske regije kojih je 88, a koje pružaju poslovne pogodnosti.

Rusko je tržište vrlo interesantno za hrvatske tvrtke te postoje brojne poslovne mogućnosti koje nisu dovoljno iskorištene, naglasila je direktorica Sektora za međunarodne odnose HGK Sunčanica Skupnjak-Kapić napominjući kako više od 120 sudionika iz 90 tvrtki prijavljenih za današnji seminar pokazuje koliki je interes hrvatskih tvrtki za poslovanje na ruskom tržištu.

Osim intenziviranja poslovanja želja je obje strane potaknuti i povećanje međusobnih ulaganja, kazala je.

Iz Hrvatske je od 1993. do kraja prvog tromjesečja ove godine u Rusiju uloženo 55,8 milijuna eura, dok su ruska ulaganja u Hrvatsku u tom razdoblju iznosila 131 milijun eura.

Robna razmjena između Hrvatske i Rusije u prošloj je godini iznosila 2,16 milijardi američkih dolara, od čega je hrvatski izvoz bio nešto veći od 154 milijuna dolara, dok je uvoz premašio dvije milijarde dolara.

U prvih šest mjeseci ove godine međusobna robna razmjena iznosi 866,5 milijuna dolara i manja je za 19,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Pritom je hrvatski izvoz porastao 8,4 posto, na 85,6 milijuna dolara, dok je uvoz smanjen 21,5 posto, na 780,9 milijuna dolara.