DUBRAVKO RANILOVIĆ:

'Nema sukoba u Udruženju za poslovanje nekretninama'

18.04.2011 u 14:11

Bionic
Reading

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama koje djeluje pri HGK-u i suvlasnik zagrebačke tvrtke za nekretnine Kastel Dubravko Ranilović smatra da ne postoji poseban sukob unutar Udruženja koji bi utjecao na aktivnosti Udruženja, o kojem su nam govorili predstavnici pojedinih agencija članica Udruženja i o čemu smo pisali u tekstu 'Raskol među agentima za nekretnine' u prošli utorak

'Udruženje poslovanja nekretninama nije samo udruženje posrednika, već i drugih nekretninskih djelatnosti. Udruženje je u studenome prošle godine izabralo novi saziv Vijeća Udruženja u koji sastav su ušli i predstavnici dviju multinacionalnih tvrtki za nekretnine, tako da im se nije moglo pogodovati kako navode predstavnici nekih agencija', rekao je Ranilović, dodavši kako osim konzultanstskim poslom navedene kompanije u Hrvatskoj ostvaruju veliki prihod u poslovima posredovanja, a usklađeni su sa Zakonom o posredovanju u prometu nekretninama i članovi su Udruženja poslovanja nekretninama.

'Smatram da je njihovim ulaskom Vijeće Udruženja dodatno ojačalo i dobilo dodatnu kvalitetu u spoju sa starim iskusnim članovima Vijeća. S obzirom da Vijeće broji ukupno 30 članova, ne vidim mogućnost presudnog utjecaja od strane navedene dvije kompanije. Biti član Vijeća nije posebna povlastica jer je sav rad dragovoljan, a ne nosi nikakve posebne benefite za samog člana', objasnio je Ranilović, dodavši kako se od člana Vijeća očekuje da svojim radom doprinosi promicanju struke čineći dobro indirektno svakom subjektu na tržištu i cijeloj gospodarskoj zajednici.

Udruženje je u proteklim godinama kroz HGK artikuliralo mnoge interese struke, kao što je rad na Zakonu o posredovanju. Ranilović ne vjeruje da je itko u HGK-u protiv ulaska takozvanih stranih tvrtki u Vijeće Udruženja.

'Navedene tvrtke su između ostalog direktna konkurencija i mojoj tvrtki te njihovim dolaskom u Vijeće dokazujemo da Udruženje nadilazi interese pojedinaca i da je u službi cijele struke. Tvrdnja da sam zapravo od izravne konkurencije dobivao poslove je neozbiljna izjava za svakog tko imalo poznaje nekretninsko tržište', ustvrdio je Ranilović. Pojasnio je kako tvrdnja da Udruženje i on osobno nisu ništa napravili u cilju zaštite članstva od negativnih posljedica Zakona o sprječavanju pranja novca, a drugi da jesu, dajući primjer Odvjetničke komore, ne odgovara istini.

'Mi smo prije svih reagirali dopisom nadležnom uredu još prije gotovo godinu dana ukazujući na neprimjenjivost pojedinih odredbi navedenog zakona u našoj struci. U proteklom smo vremenu zajednički utvrdili na koji način posrednici mogu biti efikasni u primjeni tog zakona, a da istovremeno ne ugrozimo vlastito poslovanje', rekao je Ranilović.

Ranilović smatra kako se Udruženju može pomoći isključivo konkretnim radom, a davanje anonimnih i negativno intoniranih izjava potičući nebitne probleme samo stvara dodatnu negativnu energiju u za struku ionako preteškim vremenima.