dobar posao

Najveća hrvatska pekara više nije u rukama Mate Škoje. Doznajemo koliko je zaradio na prodaji Mlinara

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 09.04.2019 16:46
  • Objavljeno 09.04.2019 u 15:56
Mato Škojo

Mato Škojo

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Investicijski fond Mid Europa, vlasnik nekoliko kompanija u regiji, objavio je u utorak kako je preuzeo većinski udio u najvećem domaćem pekarskom lancu Mlinaru, koji je do sada kontrolirao osječki poduzetnik Mato Škojo

Na kraju Mlinar nije preuzela Podravka, niti slovenski Don Don, već fond Mid Europa, koji vodi Robert Knorr i koji upravlja imovinom od 4,2 milijarde eura te je nedavno prodao srbijanskog konditora Bambi Coca-Coli. Osim toga, vlasnici su i srbijanskog proizvođača mlijeka Imleka te proizvođača mineralne vode Knjaz Miloš.

Mlinar će biti veliki komad imovine u fondu Mid Europa jer ima godišnji prihod od 600 milijuna kuna, 2000 zaposlenih, 230 prodajnih mjesta i veleprodaju u 19 zemalja svijeta. Logično pitanje koje se postavlja je koliko vrijedi takva tvrtka?

Škojo i Mid Europa nisu objavili detalje transakcije, već su samo dodali da će ona biti zaključena u drugom kvartalu ove godine. U Mid Europi dodaju i da su ih savjetovali u UniCreditu, a pravne savjete dobili su od odvjetnika iz kuće Šavorić i Partneri te kuće Dechert.

Tportalovi izvori, dva vrlo pouzdana insajdera iz industrije, složni su u procjenama vrijednosti ove transakcije. Prvi izvor kaže nam kako je Škojo za 75 posto Mlinara dobio vrijednost od 8,5 godišnjih EBITDA (dobit prije poreza i kamata). Lani je Mlinarova izvještajna EBITDA iznosila 14 milijuna eura, no ne zna se je li normalizirana za potrebe transakcije, što bi značilo da je Škojo dobio oko 119 milijuna eura.

Škojo je prodao 75 posto jer je fond Mid Europa inzistirao na tome da on ostane suvlasnik 25 posto tvrtke. Taj nam izvor dodaje da je ovo bilo idealno vrijeme za prodaju.

  • +3

Mlinarova prodavaonica u Njemačkoj

Izvor: Pixsell / Autor: Andreas Gebert/DPA

Drugi izvor potvrđuje tvrdnje prvog: 'Takve tvrtke u Europi se prodaju za iznos godišnjeg prometa, plus/minus kvaliteta prodajne mreže, njen raspored u prostoru i stanje bilance.' Kako je prema podacima Poslovne Hrvatske Mlinar u 2017. ostvario godišnji prihod od 602 milijuna kuna i pod pretpostavkom da je promet rastao u 2018., ponovno se nameće zaključak da je udio u Mlinaru prodan za više od 600 milijuna kuna. Prije dvije godine Mlinar je poslovao s godišnjim prometom od 400 milijuna kuna te se i tada u medijima nagađalo da bi se mogao prodati za isti iznos.

Cijenu transkacije pokušali smo saznati i od Uprave Mlinara, ali do zaključena teksta nismo dobili odgovor.

Prva javna bitka za Mlinar odigrala se početkom 2017., kada je interes za tvrtkom pokazala Podravka, i to preko slovenskog Žita. Samo dan nakon objave te vijesti još jedna slovenska kompanija, Don Don, objavila je kako ga želi preuzeti.

  • +8
  • +5

Predsjednik uprave Podravke Marin Pucar odustao je od planova za preuzimanje Mlinara

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Škojo je tada za tportal potvrdio kako svake godine dobiva ponude za prodaju i kako je pod velikim pritiskom ulagača:

'Zadnjih nekoliko godina Mlinar vrlo uspješno ispunjava, čak i prebacuje, sve ambicioznije poslovne planove na povećanju proizvodnje i širenju plasmana. Također, s obzirom na sve značajniji upliv u pekarskim segmentima različitih europskih tržišta i kvalitetno utemeljene, a ponegdje i već ostvarene ambicije nastupanja na tržištima drugih kontinenata - tvrtka je godinama pod velikim pritiskom zainteresiranih investitora iz cijelog svijeta.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!