NOVE AFERE U PODRAVCI

Na Pirovcu izgubili 23,5 milijuna kuna

05.10.2009 u 14:27

Bionic
Reading

Nisu samo transakcije između Podravke i SMS-a zapale za oko krim-istražiteljima, već oni posljednjih dana potanko češljaju i po ugovorima o prodaji odmarališta Pirovac, zgrade Kuglane i drugih vrijednih tvrtkinih nekretnina, donosi u broju od ponedjeljka podravsko-prigorski tjednik Podravski list

Novinari PL-a podsjetili su također kako je u fokusu istrage i zadarska Adrija od koje je Podravka 2006. kupila riblji brand Eva i s kojom i dalje surađuje. Navodno se istražuju Podravkini poslovi još od 2000. godine i dolaska Darka Marinca na mjesto predsjednika Uprave te prehrambene kompanije.

Sporni su, navodno, i poslovi s nekim stranim konzultantskim kućama, koje su od dolaska Marinca na čelo firme samo na račun provizije zaradile desetke milijuna kuna. Na prodaji odmarališta u Pirovcu lomila su se mnoga koplja, a u cijeloj priči najviše su 'stradali' podravkaši i njihove obitelji.

Podravka je, podsjetimo, 2001. godine nekretninu vrijednu 20-ak milijuna kuna ustupila Gradu Koprivnici za samo 1,5 milijun kuna. Nakon petogodišnjeg moratorija gradska vlast prodala je putem javnog natječaja pirovačko odmaralište za čak 25 milijuna kuna, i to tvrtki Žarka Pavline s dvoje zaposlenih, inače, šogoru predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Tadašnji načelnik Pirovca Ante Šparica kazao je kako je realno vrijednost te nekretnine puno veća od navedenih 25 milijuna kuna. Nije teško izračunati kako se Podravka time odrekla najmanje 23,5 milijuna kuna čiste zarade.

No, tu priča oko Pirovca nije završila jer ju je Pavlina kasnije odlučio prodavati po nevjerojatnoj cijeni od 56 milijuna kuna. Krim-istraga u slučaju Podravka još uvijek traje, a čelnici Uprave i Nadzornog odbora nikakve zaključke ne žele donositi do njezina okončanja.

Kao jedan od najizglednijih scenarija, ovisno o rezultatima istrage, spominje se sazivanje izvanredne skupštine dioničara na kojoj bi se trebao izabrati novi Nadzorni odbor. Nakon toga uslijedilo bi biranje nove Uprave kojoj, priča se, više neće šefovati Zdravko Šestak

Kao njegov nasljednik spominje se prvi čovjek Belupa Stanko Biondić, no on je kazao kako ga nitko nije kontaktirao po tom pitanju.

U međuvremenu, Podravka i ostali SMS-ovi kreditori unajmili su konzultante kako bi ispitali stanje u toj splitskoj kompaniji i što prije pokrenuli proizvodnju u punom kapacitetu. S obzirom da SMS ne vrijedi više od 120 milijuna kuna, a dugovi su mu 30-ak milijuna veći, jedini način da se vjerovnici u potpunosti isplate je jačanje brendova i njihova prodaja.