SLUČAJ MARINAC

Mršić: NO Podravke mora snositi odgovornost

Zvonimir Mršić

Zvonimir Mršić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Aferu u Podravci zbog koje je Državno odvjetništvo jučer zatražilo istragu o 65 milijuna kuna teškom kreditu koji je Podravka 2007. godine dala splitskome SMS-u komentirao je za tportal Zvonimir Mršić, gradonačelnik Koprivnice i nekadašnji član nadzornog odbora Podravke

'Očito je da se Podravkom od 2004. godine do danas upravlja kao i ostalim poduzećima u pretežito državnom vlasništvu i da se pokazao slom modela upravljanja HDZ-a i HSS-a jer se na posljednjoj skupštini dioničara u nadzorni odbor Podravke nije ulazilo po sposobnostima, nego po stranačkom ključu,' kazao je Zvonimir Mršić za tportal.

Prema njegovu mišljenju, nadzorni odbor Podravke snosi apsolutnu odgovornost za propust nadzora nad poslovanjem firme. 'Ako su previdjeli 65 milijuna kuna, što je s odlukama kada se radi o 'sitnih' par milijuna kuna?' istaknuo je Mršić.

Nakon što je jučer podnio ostavku na mjesto predsjednika nadzornog odbora, Darko Marinac bi, prema neslužbenim informacijama, trebao ostati i bez mjesta savjetnika koje je dobio nakon što je smijenjen s pozicije predsjednika uprave Podravke. Spekulira se da to znači da će Marinac ostati i bez goleme otpremnine koja bi mu bila isplaćena u slučaju da je otišao iz Podravke s mjesta predsjednika Uprave. U Službi za odnose s javnošću nisu nam uspjeli potvrditi ni demantirati ovu informaciju, pravdajući se zauzetošću oko današnje proslave svečanog obilježavanja deset godina korištenja poslovno-informacijskog sustava SAP.

Gradonačelnik Koprivnice, iz redova SDP-a, smatra da se slučaj SMS ne bi dogodio da je Vlada udovoljila zahtjevu da Grad upravlja sa 25 posto vlasništva Podravke. 'Nadzor nad poslovanjem bi bio takav da se to ne bi dogodilo, što smo pokazali 2002. i 2003. godine, kada sam bio član nadzornog odbora u ime države i kada je spriječeno nekoliko sumnjivih transakcija u Podravci', zaključio je Mršić.

Nekoliko različitih izvora iz kompanije potvrđuje isto, u Podravci je snažan politički utjecaj, pa vrlo vjerojatnim smatraju da je Marinac kredit odobrio po nečijem naputku. Najčešće spominjan kao mogući nalogodavac je Damir Polančec, potpredsjednik Vlade i bivši šef Podravkine uprave koji je, prema neslužbenim izvorima iz kompanije, zaslužan i za imenovanje Zdravka Šestaka, aktualnog predsjednika uprave. Sadašnji čelni čovjek Podravke, Zdravko Šestak u vrijeme potpisivanja spornih kredita bio je član uprave, baš kao i Saša Romac i Miroslav Vitković. Polančec je opovrgnuo upletenost u slučaj i odbio komentirati kredit za koji, kaže, nije ni znao.

Teza da ,osim Marinca, za skoro deset milijuna eura težak kredit nitko od uprave ni nadzornog odbora nije znao izaziva podsmijeh među podravkašima. 'To su priče za malu djecu. Svatko zna što se u njegovoj kući događa', kratko je prokomentirala za tportal Martinka Marđetko-Vuković, predsjednica Nezavisnog sindikata Podravke.

Predsjednik nadzornog odbora Podravke 2007. godine bio je Mladen Vedriš, na čije je mjesto kasnije došao smijenjeni Marinac. U nadzornom odboru i sada sjedi nekoliko ljudi koji su bili članovi i onda: Ksenija Horvat, Dražen Sačer, Dubravko Štimac, Boris Hmelina i Franjo Maletić. Popunjavan po stranačkom ključu, nadzorni odbor nije primijetio u izvještaju o novčanom toku, na poziciji 'neto novčani tok od financijskih aktivnosti', ogroman odljev novčanih sredstava u visini šezdesetak milijuna kuna, i to u godini kada je kompanija zabilježila skromnih 18 milijuna kuna dobiti, što je čak za trećinu manje u odnosu na 2006. godinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi