ŠTETNI UGOVORI

Mršić i Marinac osumnjičeni zbog prodaje odmarališta

27.01.2010 u 09:10

Bionic
Reading

Policija je podnijela kaznenu prijavu u vezi s prodajom Podravkina odmarališta u Pirovcu 2001. godine protiv bivših članova Uprave Podravke Darka Marinca i Željka Đurđine te Zvonimira Mršića, gradonačelnika Koprivnice. Oni su prijavljeni zbog 'postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela sklapanja štetnog ugovora', stoji u priopćenju Ravnateljstva policije u kojem se ne navodi identitet osumnjičenih

U priopćenju se navodi da je jučer dovršeno kriminalističko istraživanje nad dvojicom bivših članova uprave Podravke (rođeni 1950. i 1948. godine) i jednom odgovornom osobom Grada Koprivnice (rođene 1966. godine) zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela 'sklapanje štetnog ugovora' iz članka 294. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Kriminalističko istraživanje, koje je provela Policijska uprava koprivničko-križevačka u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te u koordinaciji s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske i Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, pokrenuto je povodom zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Koprivnici u vezi s prodajom Podravkina odmarališta u Pirovcu.

Utvrđena je osnovana sumnja kako je sklapanjem štetnog ugovora spomenuti objekt u ožujku 2001. prodan Gradu Koprivnici za iznos od 1,5 milijuna kuna. Ugovorom je također definiran poček otplate od 1 godine, rok otplate od 3 godine, zabrana otuđenja na 5 godine kao i obaveza stavljanja objekta u funkciju do 1. lipnja 2002. Kriminalističkim istraživanjem također je utvrđeno kako je knjigovodstvena vrijednost prodanog objekta u vrijeme sklapanja ugovora iznosila 6 873 638,14 kuna.

U kolovozu 2003. bivši član uprave (1948.) sklapa Aneks ugovora kojim se dozvoljava Gradu Koprivnici da nekretninu proda prije roka od 5 godina i bez obveza da objekt stavi u funkciju, a zatim Aneks potpisuje bez prethodne suglasnosti članova uprave i nadzornog odbora.

Grad Koprivnica je 2007. putem javnog natječaja prodaje odmaralište u Pirovcu za iznos od 25,2 milijuna kuna bez da je prethodno izvršeno vještačenje stvarne tržišne vrijednosti nekretnine.

Prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka građevinske struke odmaralište u Pirovcu je prilikom zaključivanja prvotnog ugovora iz 2001. imalo tržišnu vrijednost od 26 488 000 kuna, a u trenutku prodaje 2007. godine 36 743 000 kuna.

Kaznena prijava za kazneno djelo "sklapanje štetnog ugovora" iz članka 294. Kaznenog zakona Republike Hrvatske podnesena je Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici, stoji na kraju priopćenja koje je potpisao načelnik Ureda ravnatelja policije MUP-a RH Krunoslav Borovec.