REKORDNA GODINA

Mislite da su europski klubovi najskuplji? Pazite koliko tek ovi vrijede

25.04.2023 u 15:11

Bionic
Reading

Kada su u pitanju prodaje sportskih klubova, 2022. bila je rekordna godina, a prema svemu sudeći već ove godine rekord će biti oboren

U segmentu preuzimanja sportskih klubova dominiraju Sjedinjenje Američke Države, a najtraženija roba su klubovi iz američkog nogometa (NFL), bejzbola, košarke i nogometa. Prodaja Washington Commandersa zauzima prvo mjesto na rang listi najskuplje prodanih momčadi sa 6,1 milijardu dolara, iako bi mogla biti skinuta s trona. Objavljeno je da je ponuda od sedam milijardi dolara za klub još uvijek u igri.

Dan Snyder, trenutni vlasnik momčadi, jedan je od najbogatijih ljudi na svijetu u sportu. Kupio je klub za 800 milijuna dolara 1999. i, ako se zaključi prodaja od 6,1 milijarde dolara, ostvarit će kumulativni povrat od preko 650 posto.

Nogometni klub Chelsea jedina je velika prodaja izvan SAD-a na popisu. Sportski tim prethodno je bio u vlasništvu Romana Abramoviča, ruskog oligarha koji je bio pod sankcijama nakon ruske invazije na Ukrajinu i bio je prisiljen prodati tim.

Hedge fond milijarder Todd Boehly, koji je bio dio konzorcija što stoji iza kupnje Chelseaja, također je dio vlasnika broja 10 na listi: LA Dodgersa. Kaže se da je Boehly pomogao u jednom od 'najdramatičnijih preokreta u sjevernoameričkom sportu' kupnjom Dodgersa, momčadi koja je 2020. osvojila MLB Svjetsku seriju, 2012. godine za dvije milijarde dolara.

  • +10
Chelsea - Real Madrid, Liga prvaka, 18.4.2023. Izvor: EPA / Autor: Tolga Akmen

Visoke prodajne cijene sportskih timova

Hoće li neka prodaja premašiti onu Washington Commandersa? NFL momčadi (američki nogomet) neke su od najvrjednijih na svijetu, pa bi prodaja klubova kao što su Dallas Cowboys ili Los Angeles Ramsa mogla vrijediti više.

Ostala konkurencija mogla bi doći iz svijeta nogometa, uključujući Chelseajeve rivale Manchester United i Liverpool. Vlasnici Manchester Uniteda stavili su klub na prodaju 2022., nadajući se iznosu od 6,2 do 7,5 milijardi dolara.

Zašto su prodajne cijene sportskih klubova tako visoke? Nije uvijek bilo tako i, zapravo, klubovi su nekada su bili investicija ekscentričnih poduzetnika te su smatrani 'pothvatima koji gube novac', piše VisualCapitalist.com.

  • +19
Manchester City - Liverpool (29. kolo Premier lige) Izvor: EPA / Autor: ADAM VAUGHAN

Niz čimbenika

Dakle što se promijenilo? Niz čimbenika koji utječu na visoke vrijednosti i velik interes milijardera:

Medijski ugovori: digitalizacija znači da sport sada ima globalnu publiku, a prava na emitiranje postala su glavni pokretač rasta prihoda liga. Naprimjer, NFL ima 115 milijardi dolara dugoročnih ugovora o medijskim pravima s velikim TV mrežama, Amazonom i Googleovim YouTube TV-om.

Monopol u industriji: nekada je postojalo nekoliko profesionalnih bejzbolskih liga, ali Major League Baseball je 1922. zaradio izuzeće od antimonopolskih zakona. Druge sportske lige su se okupile kako bi postale najveći i najbolji predstavnici svog sporta, čineći gotovo nemogućim natjecati se s novim sudionicima.

Pogodnosti lige: ugovori sklopljeni na razini lige jednako su podijeljeni između sportskih timova. Packersi, jedina NFL momčad s javnim financijskim izvješćima, zaradili su 60 posto svojih prihoda iz nacionalnih izvora u 2022. Većina liga također ima ograničenja plaća koja ograničavaju troškove igrača.

Povoljni porezi: 2004. godine savezna vlada SAD-a uvela je pravilo koje dopušta vlasnicima sportskih klubova da otpišu većinu svoje kupovne cijene u odnosu na profit tima tijekom 15 godina. Osim ovih čimbenika, možda najveći pokretač rasta vrijednosti sportskog kluba je prestiž povezan s njegovim posjedovanjem.

Ovo je popis 10 najskupljih prodaja profesionalnih sportskih timova na globalnoj razini:

  1. Washington Commanders – 6,1 milijarda dolara u 2023.
  2. Nogometni klub Chelsea – 5,3 milijarde dolara u 2022.
  3. Denver Broncos – 4,7 milijardi dolara u 2022.
  4. Phoenix Suns – 4 milijarde dolara u 2023.
  5. Milwaukee Bucks – 3,5 milijardi dolara u 2023.
  6. New York Mets – 2,4 milijarde dolara u 2020.
  7. Brooklyn Net – 2,4 milijarde dolara u 2019.
  8. Carolina Panthers – 2,2 milijarde dolara u 2018.
  9. Houston Rockets – 2,2 milijarde dolara u 2017.
  10. Los Angeles Dodgers – dvije milijarde dolara u 2012.
  • +5
Sportski timovi Izvor: Profimedia / Autor: Chris Graythen / Getty images / Profimedia