portret

Počeo je kao knjigovođa, a jednu stvar zamjerao je Jadranki Kosor: Tko je bio Ivan Šuker

05.09.2023 u 09:51

Bionic
Reading

U utorak je preminuo Ivan Šuker, hrvatski političar, bivši ministar financija i potpredsjednik Vlade

Šuker je rođen 1957. godine u Livnu u Bosni i Hercegovini. S osam godina preselio se u Veliku Goricu, u kojoj je do 2010. živio s obitelji. Bio je otac dvoje djece, sina Marka i kćeri Katarine.

U Zagrebu je završio srednju strojarsku školu, a zatim je kratko vrijeme studirao strojarstvo. Tek 1976. upisuje Ekonomski fakultet, a stručni studij i višu spremu stječe 1983. godine. Pisalo se da je Šuker treću godinu studija upisao tek 1985., nakon čega je imao prekid od deset godina zbog 'obiteljskih razloga'. Diplomirao je ekonomiju 1997. godine s odličnim uspjehom na temu 'Izvozni krediti i osigurane naplate'.

Karijeru je počeo 1984. godine te je radio kao glavni knjigovođa u Odsjeku za budžet općine Velika Gorica, a dvije godine kasnije prešao je u Gradsku konferenciju Saveza socijalističke omladine Hrvatske i postao šef računovodstva.

Šef mu je u to vrijeme bio Darinko Kosor, a u Savezu omladine ostao je do 1990., kad je postao član Izvršnog vijeća Skupštine općine Velike Gorice i voditelj Porezne uprave Velike Gorice. U razdoblju od 1991. do 1992. godine bio je šef Kriznog stožera te općine, a od 1993. do 1997. i vanjski član Poglavarstva grada Zagreba.

Od 1997. do 2000. godine bio je podžupan Zagrebačke županije te je na parlamentarnim izborima 2000. postao saborski zastupnik HDZ-a, a iste godine postaje i čelnik Gradskog odbora HDZ-a i gradonačelnik Velike Gorice te član Predsjedništva HDZ-a.

  • +13
Ivan Šuker Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Drama u HDZ-u

U vrijeme najveće drame u HDZ-u, 2002. godine, zbog obračuna Ivića Pašalića i Ive Sanadera, Šuker je bio na Pašalićevoj strani, a podržavao ga je kao kandidata za budućeg šefa stranke. Unatoč Sanaderovoj pobjedi, Šuker je ipak izabran za potpredsjednika HDZ-a.

Iduća ključna točka u njegovom životu bili su izbori 2003., nakon kojih postaje ministar financija u Sanaderovoj vladi i na toj funkciji ostaje do 2008. godine.

U prvim godinama mandata Šuker nije imao većih izazova zbog dobrih gospodarskih rezultata i građevinskog buma koji je drmao Hrvatskom, no 2007. u svijetu se nazirala golema globalna kriza, za koju je izjavio 'da će zaobići' Hrvatsku, sve dok njegov tadašnji šef Sanader nije priznao da smo 'u banani'.

Kad su se proračunski prihodi počeli topiti, a proračunski manjak mjeriti u milijardama kuna, Šuker je našao spas u brojnim zaduženjima koja je tada nazivao uspjehom, jer svako novo uspješno zaduženje znači da netko vjeruje u Hrvatsku čim joj želi posuditi novac. Šukera tada nije brinuo ni pad hrvatskog kreditnog rejtinga, a novinarima je jednom prilikom poručio da će Hrvatska osnovati svoju rejtinšku kuću.

Spominjao se i u aferi Planinska jer je bivši mesar i saborski zastupnik Stjepan Fiolić na suđenju izjavio da mu je svaki tjedan nosio 20 kilograma mesa, što je Šuker u svom stilu opovrgnuo: 'Ma dajte, tko će pojesti toliko mesa?'

Godine 2008. smjenjuje ga Jadranka Kosor, kojoj je Šuker tom prilikom rekao da joj to 'nikada neće oprostiti'. Na mjestu ministra financija naslijedila ga je Martina Dalić, a on je aktivirao saborski mandat. Bio je jedan od najaktivnijih saborskih zastupnika.

Kada su 2012. počele unutarstranačke borbe između Jadranke Kosor i Tomislava Karamarka, Šuker se priklonio potonjem, ali se nije našao na listi za parlamentarne izbore. U HDZ-u je proveo 27 godina prije službenog umirovljenja iz politike.

Ljubav prema košarci

Osim toga, od 2002. do 2004. bio je šef Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS), a 2015. godine opet je izabran na tu funkciju te je na njoj proveo samo godinu dana.

'U proteklih 15 mjeseci, za vrijeme mog upravljanja HKS-om, hrvatska košarka doživjela je ponovni uzlet. Hrvatski košarkaši nakon osam godina ponovno su bili na Olimpijadi, vratili smo košarku na TV ekrane, smanjili smo administrativne obaveze klubova prema savezu za 50 posto, uključili smo županijske saveze u donošenje svih bitnih odluka, vratili smo dignitet i značenje hrvatskom prvenstvu, modernizirali smo cijeli sustav i - što je najvažnije - vratili smo košarku košarkašima!' poručio je Šuker prilikom odlaska s čela HKS-a.