pravna zavrzlama

Nitko ne može do Abramovičevih milijardi: Obećane su Ukrajincima, ali oni dosad nisu vidjeli ni centa

05.03.2024 u 20:58

Bionic
Reading

Više od dvije milijarde eura obećano je ukrajinskim žrtvama rata od prodaje nogometnog kluba Chelsea. Trebao je to biti najveći nevladin paket pomoći koji je Europa ikada vidjela, ali gotovo dvije godine kasnije niti cent od rekordne prodaje nije dan nijednoj žrtvi sukoba

Novac od prodaje nogometnog kluba Chelsea, obećan Ukrajini, stoji zamrznut na bankovnom računu u Londonu. Ne mogu ga koristiti ni britanska vlada ni prethodni vlasnik kluba — ruski oligarh Roman Abramovič.

Glavni problem koji sprječava korištenje ovih sredstava je pitanje kako ih uzeti bez kršenja zakonskih propisa koji štite imovinska prava. Iako je Abramovič bio sankcioniran zbog veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, nije optužen ni za kakvo kriminalno djelo.

Političari žele sačuvati reputaciju Velike Britanije kao atraktivne destinacije za međunarodna ulaganja i zbog toga trebaju pristanak milijardera da koriste novac. Ali on traži da se dio sredstava koristi i za pomoć ruskim žrtvama, što nije prihvatljivo britanskim vlastima.

Mike Penrose, bivši ravnatelj UNICEF-a, od 2022. nadgleda zakladu. On predlaže da se novac od prodaje Chelseaja iskoristi za projekte izvan Ukrajine - za pomoć ljudima koji su napustili svoje domove zbog ratnih sukoba i nasilja, uključujući britanska kućanstva koja su prihvatila Ukrajince.

Ova opcija smatra se opravdanom jer je rat otežao Ukrajini izvoz žitarica u zemlje u razvoju, što je rezultiralo povećanjem cijena hrane u nekim od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Međutim još uvijek nije postignut dogovor između EU-a, Velike Britanije i Abramoviča te je veliko pitanje kad će doći do njega.

Abramovič, koji je stekao svoje milijarde kupujući bivšu državnu imovinu po povoljnim cijenama tijekom kaotičnog desetljeća koje je uslijedilo nakon raspada Sovjetskog Saveza, bio je vjerojatno najpoznatiji ruski milijarder koji je učinio London svojim osobnim igralištem tijekom 2000-ih i 2010-ih.

U tom razdoblju pretvorio je nogometni klub Chelsea u jednu od najbogatijih i najmoćnijih sportskih institucija u Europi. Sve je to propalo kada je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.