OTVORENO O TURISTIČKOJ SEZONI

Ministar zadovoljan unatoč lipanjskoj rupi i višku ležaja u obiteljskom smještaju

09.07.2024 u 23:23

Bionic
Reading

Večerašnja emisija Otvoreno bavila se temom turizma. Hrvatska ovih dana ima "slatke probleme"- sunčano i vruće vrijeme nedvojbeno ide u prilog turizmu - turisti stižu, a plaže su pune. No, masovni turizam ima i drugu stranu medalje. Trpe li jadranski gradovi posljedice masovnog turizma, neka su od pitanja na koja su se tražili odgovori u emisiji.

U glavnu turističku sezonu ušli smo s pozitivnim prolaznim rezultatom na polovici godine. Iako je u lipnju bilo 5 posto noćenja manje nego lani, bilo je 2 posto više dolazaka turista. Trenutačno vrijeme nedvojbeno ide u prilog turizmu - turisti stižu, a plaže su pune. Je li Hrvatska postala preskupa za turiste, imamo li previše apartmana, a obala preizgrađena? Trpe li jadranski gradovi posljedice masovnog turizma, neka su od pitanja na koja su se tražili odgovori.

Gosti u emisiji Otvoreno bili su ministar turizma i sporta Tonči Glavina, predsjednik Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja Mirko Bulić, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain i predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković.

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina na početku emisije govorio je o aktualnim brojkama i aktualnoj situaciji.

- Zadovoljni smo. Ako pogledamo turističke rezultate za prvih šest mjeseci odnosno do današnjeg datuma, možemo biti zadovoljni posebno u onom dijelu što imamo jako dobre rezultate koje se odnose na turističku predsezonu. To nam je izrazito bitan podatak i jedan od razdoblja godine, dakle turistička predsezona. Isto tako turistička posezona kalendarski period godine u kojem smo zainteresirani pratiti i gledati ove brojke koji su vezane za fizičke pokazatelje, dolaske i noćenja, zato što na taj način pratimo da li ispunjavamo našu stratešku odrednicu, jedan od strateških ciljeva vlade, a to je cjelogodišnji turizam. U tom smislu možemo biti zadovoljni zato što smo tu turističku predsezonu odradili izvrsno. Ona je bila još jedan put rekordna u odnosu na rekordnu prošlu, rekao je Glavina.

Glavina je dodao da po najavama za turističku posezonu izgleda da će biti isto tako dobra, što je izrazito bitno.

- Kad stavimo u kontekst prihode, što je ipak jedan od glavnih mjerila naše uspješnosti, HNB je za prvi kvartal ove godine objavio da smo imali povećanje prihoda u odnosu na prvi kvartal prošle godine i to u vrijednosti čak 25%, dakle preko 163 milijuna eura više prihoda. To nas naravno sve skupa raduje, naglasio je Glavina.

Dodao je da sada ulazimo u glavni dio turističke sezone u kojem nam fokus ne smije nikako biti više mjerenje, odnosno brojanje noćenja i turista.

- Mi imamo vrlo limitirani prostor u glavnom dijelu turističke sezone i nama povećanje dolazaka i noćenja u tom glavnom dijelu turističke sezone više ne trebaju, čak naprotiv bilo bi dobro da ona budu i nešto manja u odnosu na brojke koje smo do sada navikli. To sve skupa ide ruku pod ruku sa našim strateškim ciljem, a to je da budemo destinacija koja ima izvanredan odnos ponude i potražnje i da ne budemo preopterećeni, istaknuo je Glavina.

Spomenuo je koje su trenutno hit odredišta na Jadranu.

- U nekakvih standardnih top 10 destinacije uvijek se vrte, zavisi kako u koje godine - Poreč, Umag, Rovinj, Zagreb, Split, Dubrovnik, Zadar, Crikvenica i drugi i tu nema nekakvih velikih iznenađenja, naveo je Glavina.

Bulić o manjku turista na Kvarneru

Predsjednik Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja Mirko Bulić komentirao je podatke da je u prvih šest mjeseci ove godine na Kvarneru 100.000 noćenja manje nego lani.

- Mislim da je glavni krivac marketing. Mi imamo čisto more, čisti zrak, imamo kapaciteta. Mislim da imamo više kapaciteta nego potražnje. I gosti su, po mojoj nekoj procjeni, otišli u druge destinacije okolo nas. A radi se o tome da mi sada, evo ovog trenutka, danas, imamo 50% popunjenosti privatnog smještaja, pa čak i hotela.

Smatra da je je problem broj jedan marketing, a broj dva ponuda destinacije.

Marković: Više ležaja nego lani, manje rupe u popunjenosti, no cijene su se stabilizirale

Predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković rekla je da ove godine imamo puno više ležaja u odnosu na prošlu godinu.

- Naravno da svi isto ne mogu biti pokriveni istom mjerom. Neke se rupe javljaju, pogotovo kod obiteljskog smještaja, kod ljudi koji nemaju dovoljnu kvalitetu, dovoljan sadržaj i normalno koji su nerealni s cijenama. Međutim, u odnosu na prošlu godinu, mislim da su se cijene dosta stabilizirale što se tiče obiteljskog smještaja i da su naši iznajmljivači shvatili ako ne ponude kvalitetu, dodatni sadržaj i kvalitetnu uslugu, da sad sigurno neće naći svoje tržište. Tako da mislim da u ovom trenutku definitivno nam je to prioritet, rekla je Marković.

Fain o tome gdje Hrvati putuju

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain govorio je o tome gdje Hrvati putuju, izvan domovine ili ostaju vjerni našoj obali te tko dolazi k nama.

- Što se tiče putničkih agencija, ono što je bitno i što uvijek naglašavamo je da 70% prometa u pred i post sezoni se ostvaruje preko putničkih agencija i to je naša snaga. Što se tiče Hrvata, naravno Hrvati putuju i po Europi i po Mediteranu i na neke druge istočne destinacije, ali isto tako mislim da su konačnici najvjerniji Jadranu.

Dodao je kako veliki broj naših sugrađana ima svoje kuće za odmor ili rodbinu na Jadranu.

- Naravno onda koriste te blagodati i dolaze kod nas, tako da ipak mislim što se tiče samo te ljetne sezone da Hrvati ostaju na Jadranu, znači u Hrvatskoj.

Je li Hrvatska preskupa destinacija?

Bulić je odgovoro na pitanje jesmo li preskupi u ovom trenutku.

- Ne, nismo preskupi. Radio sam nekakva ispitivanja što se tiče cijena i mogu vam reći da su cijene išle negdje 10%, 15%, 20% gore. Međutim, u ovoj sadašnjoj situaciji što se događa, da su kapaciteti 50% prazni, cijene se spuštaju pa čak više nego što su dignute, ali i dalje nema gostiju. Na Kvarneru u zadnje vrijeme popunjenost su spasili Hrvati koji su na prvom mjestu po noćenjima u destinaciji na Kvarneru, rekao je Bulić.

Marković je govorila o tome spuštaju li iznajmljivači cijene ovih dana.

- Imamo razne kvalitete smještaja. Sada noćenje možete naći od 70 eura pa do 300 eura što se tiče obiteljskog smještaj u visokoj sezoni. Ovisi koliko možete sebi priuštiti i ovisno koja je kvaliteta sadržaja unutar smještajnih jedinica, kazala je.

Dodala je da se u obiteljskom smještaju najlakše može spustiti cijena i da su to dva klika na platformi.

- Međutim, ja nikad to ne savjetujem u visokoj sezoni jer mi nismo jeftina destinacija jer to je ono što mi ne smijemo biti. Moramo raditi na strukturi gostiju, moramo raditi na podizanju kvalitete, ali nikako na smanjivanju cijena, istaknula je Marković.