godišnji sastanak udruge

Mađarska ukida porez na ekstraprofit banaka, Kijev OTP banku i dalje smatra sponzorom rata

19.05.2023 u 17:23

Bionic
Reading

Mađarska vlada planira u idućoj godini ukinuti "dodatna porezna opterećenja" bankarskom sektoru, rekao je ministar financija Mihaly Varga u petak na godišnjem sastanku udruge banaka

Vlada porez na ekstraprofit smatra privremenom mjerom i ukinut će ga kao što je i obećala, izjavio je Varga i i pozvao banke na suradnju u izradi modela postupnog ukidanja posebnih poreza.

Mađarske banke dobro posluju u nepovoljnom međunarodnom okruženju, naglasio je ministar, ustvrdivši da je stopa adekvatnosti kapitala u bankarskom sektoru "dvostruko veća od propisanog minimuma", a omjer kredita i depozita bolji od prosjeka Europske unije.

Istaknuo je istodobno da je bankovno financiranje uvjet za "punu konsolidaciju" mađarskog gospodarstva.

Mađarski BDP smanjio se u prvom tromjesečju za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. U odnosu na početak 2022. bio je manji za 0,9 posto. U idućim tromjesečjima aktivnost bi trebala porasti, istaknulo je u srijedu ministarstvo financija.

Mađarska bi u ovoj godini trebala izbjeći recesiju i bilježiti snažan rast aktivnosti u 2024., unatoč dugotrajnom ratu u Ukrajini i sankcijama koje je EU uveo Rusiji, naglasilo je ministarstvo, ne navodeći brojke.

Inflacija bi po vladi trebala u 2024. iznositi u prosjeku šest posto, a proračunski deficit biti manji od tri posto BDP-a. U travnju inflacija je iznosila 24,5 posto, prema Harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HICP).

U osvrtu na ukrajinsku odluku o uvrštavanju mađarske banke OTP na popis sponzora rata, Varga je u petak rekao da vlada stoji uz mađarske banke. OTP nije prekršio međunarodne propise, naglasio je.

"Učinit ćemo sve da Ukrajina povuče svoju neutemeljenu i neprihvatljivu mjeru", poručio je ministar financija.

U srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjjarto izjavio je da će Budimpešta blokirati sljedeću tranšu vojne potpore EU-a Ukrajini i nove europske sankcije Rusiji ako Kijev ne ukloni OTP s popisa ratnih sponzora.

"Ne možemo dati zeleno svjetlo sve dok je OTP na crnoj listi", rekao je Szijjarto, a "isto vrijedi i u slučaju sankcija."

EU je do sada Ukrajini osigurao vojnu pomoć u vrijednosti oko 3,6 milijardi eura.