'cilj joj ne smije biti zarada'

Lovrinović: Šefovi HPB-a dobili zadatak da banku privatiziraju novcem građana

 • Autor: N. S./Hina
 • Zadnja izmjena 13.01.2018 13:29
 • Objavljeno 13.01.2018 u 13:28
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović rekao je u subotu novinarima da je smisao tihe i zakulisne privatizacije Hrvatske poštanske banke (HPB) preuzimanje Jadranske banke iz Šibenika koja se našla u velikim problemima, a postala je poznata zbog kreditiranja koncerna Agrokor

'Najopasnije za budućnost HPB-a je što su njeni čelnici dobili zadatak da je pripreme za privatizaciju i to novcem umirovljenika i građana koji uplaćuju novac za mirovine', rekao je  Lovrinović na konferenciji za novinare ispred HPB-a u Jurišićevoj ulici. Ustvrdio je pritom da oni planiraju model po kojem bi se HPB dokapitalizirao novcem mirovinskih fondova nakon čega bi se išlo u spašavanje banke koju nitko ne želi spasiti ni kupiti.

‘Dosad je HPB plovila bez jasnog kursa a sada se sve više čini da nema ni jasnog odredišta kada se gledaju hrvatski nacionalni interesi, no ako budućnost HPB-a i ovo što se u posljednje vrijeme radi sagledamo iz drugog kuta preko granice Hrvatske onda možemo zaključiti da se zna kuda plovi HPB i koje joj je odredište’, rekao je predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku.

Ustvrdivši kako je jasno da se u tom slučaju radi o pokušaju tihe i zakulisne privatizacije HPB-a, Lovrinović je rekao da smisao toga ne bi bio razvoj hrvatskog gospodarstva nego preuzimanje Jadranske banke iz Šibenika koju ne želi preuzeti ni jedna druga banka u Hrvatskoj.

Jadranska banka postala je poznata krajem prošle godine jer je u dva navrata odobravala kredit Agrokoru u iznosu od sto milijuna kuna otkupljujući mjenice bez pokrića, a za njezinu sanaciju zadužena je Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka čiji je predsjednik Upravnog odbora ministar financija Zdravko Marić koji je, smatra Lovrinović, u sukobu interesa.

HPB, kaže Lovrinović, treba ostati u pretežitom državnom vlasništvu i kao takva mora poslovati na tržišnim načelima ali joj ključni cilj ne smije biti maksimalizacija profita već financiranje projekta za koje nisu zainteresirane privatne banke, posebno strane te mora financirati poljoprivredu i inovacije čime bi se stabiliziralo ruralnu Hrvatsku i zaustavilo iseljavanje mladih.

 • +9
 • +6

Konferencija za medije stranke Promijenimo Hrvatsku o predaji HPB-a

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

‘No, prema izjavama čelnika HPB-a oni poljoprivredu smatraju prerizičnom za ulaganje, oni bi trgovali kriptovalutama, intenzivnije se okrenuli financijskim tržištima i nastavili financirati trgovinu i turizam’, kazao je Lovrinović.

Promijenimo Hrvatsku traži od Vlade da provide dokapitalizaciju putem inicijalne javne ponude gdje će se dopustiti hrvatskim građanima da kupuju dionice do najviše 20 tisuća kuna. Lovrinović kaže da je ‘zakulisnom privatizacijom’ bilo predviđeno da građani mogu biti dioničari ali samo ako imaju 780 tisuća kuna, što je po njegovom mišljenju znak da ‘oni’ žele i HPB pretvoriti u stranu banku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 3

Prikaži sve
 • sinisac

  13.01.2018 14:08

  A kako je privatizirana Zagrebačka banka?Samo dragi Bog zna,nikada nitko nije vidioknjigu dioničara,samo Zaba i TDR su pretvoreni po Markoviću?Kako je pretvorena Privredna,najprije je sanirana sa 700 mil DEM,državnih obveznica na 5 godina,a onda je prodana za 700 mil DEM ???...

 • kerenwoodward

  13.01.2018 14:18

  Lovrinović ne zna da Hrvatsku vodi nadnaravno sposobni Plenki. Vjerujte HDZ-u!!! Hrvatskom će uskoro poteći med i mlijeko.

 • rollingstones

  13.01.2018 14:33

  Opet ovaj strucnjak za udruzivanje rada i sredstava i samoupravno interesno zajednicarenje pod palicom centralnog komiteta (ili sredisnjice, kako vam drago). Stari, neces bit guverner, pa da se na glavu postavis.

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi