INTERVJU: TOMISLAV VUIĆ

'Ne znam zašto je država odustala od HPB-a, to će morati objasniti guverneru Vujčiću'

18.12.2017 u 11:10

Bionic
Reading

Godinu dana šef Hrvatske poštanske banke Tomislav Vuić spremao je dokapitalizaciju tešku 600 milijuna kuna. U zadnji čas država kao većinski vlasnik banke otkazuje privatnim ulagačima, s kojima se nije uspjela dogovoriti oko svih detalja

U razgovoru za tportal Vuić otkriva: odgoda nije tragedija jer banka može i dalje nesmetano raditi, ali njegovi planovi za iduću godinu su ambiciozni pa bi priljev svježeg kapitala bio dobrodošao. Ipak, detalje odgode, ali i to kako je osobno doživio odgodu Vuić drži za sebe. 

HPB pod Vuićem u idućoj godini planira širiti postojeću mrežu uz suradnji s lokalnom samoupravom, a planiraju i 'zajašiti' potencijal njihovog partnera Hrvatske pošte. Mogući smjerovi širenja su i manje banke, a najavljuje se i intenzivnija suradnja s dijasporom. 

Bacili su oko i na posrnulu Jadransku banku, a uz uvjet dobre cijene i čiste bilance, zainteresirani su i za Croatia banku. Prije nekoliko godina HPB je bio sinonim za aferu bankomat. Nakon promjene imidža, u kojoj je kao zaštitni znak uveden superheroj Hrvatko, banka je postala prepoznatljiva široj javnosti i atraktivna za klijente jer se u potpunosti prilagodila konkurenciji. U 2015. i 2016. godini ostvarili su najbolje rezultate u povijesti poslovanja, no u prvih devet mjeseci ove godine ostvarili su gubitak od milijun kuna zbog visokog iznosa rezervacija za Agrokor. 

Kraj ove poslovne godine obilježila je odluka države kao većinskog vlasnika HPB-a da otkaže Skupštinu na kojoj se trebalo odlučivati o dokapitalizaciji. Kakve posljedice na operativno poslovanje banke ima takva odluka?

S obzirom na to da je dokapitalizacija tema već godinu dana, očekivao sam da će Skupština izglasati potrebne odluke. Može se na odgađanje gledati kao na nešto što nije tragično jer banka i bez novog kapitala može nesmetano raditi, ali je važno jer su ciljevi puno ambiciozniji i svaka je odgoda ograničavajući faktor.

Kako država gleda na HPB?

To je pitanje na koje bi sigurno bolje mogao odgovoriti većinski vlasnik.

Je li Hrvatska narodna banka reagirala na odgodu dokapitalizacije i kakvi su njeni zahtjevi?

HNB je zatražio objašnjenje odgode. Kao što sam rekao, i bez dokapitalizacije poslovanje nije ugroženo, a i ovo bi bilo više pitanje za HNB nego za nas.

  • +3
Tomislav Vuić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Kako napreduju planovi za preuzimanje Jadranske banke – može li je HPB uopće preuzeti bez dokapitalizacije?

Proces napreduje u skladu s planom – kao što smo i do sada govorili, HPB najvjerojatnije može preuzeti Jadransku banku i bez svježeg kapitala, ali će ponovno biti na samom rubu adekvatnosti kapitala.

Postoji li plan pripajanja malih banaka Hrvatskoj poštanskoj banci? Spominje se i Croatia banka, je li to realno?

Naš osnovni potencijal širenja je postojeća mreža, posebno suradnja s lokalnom samoupravom, i digitalno bankarstvo. Veliki je potencijal, također, mreža našeg partnera Hrvatske pošte. Mogući smjerovi širenja HPB-a su i manje banke i intenzivnija suradnja s hrvatskom dijasporom. Prilikom preuzimanja malih banaka bitno nam je da su im portfelji dobri i dobro očišćeni i da su uvjeti preuzimanja, prvenstveno cijena, prihvatljivi.

U prvih devet mjeseci poslovali ste s gubitkom nešto većim od milijun kuna. Lani ste u istom razdoblju imali 140 milijuna kuna dobiti. Koliko je ta izloženost Agrokoru opasna po vašu bilancu i kakav rezultat očekujete na kraju godine?

Izloženost grupi Agrokor nije opasna po bilancu HPB-a, ali je rezultat poslovanja za ovu godinu, unatoč visokoj operativnoj dobiti, pokvaren zbog krize koncerna.

HPB vodite tri i pol godine – kako biste sumirali svoj dosadašnji rad: Koja su vam tri ključna poteza, što još niste napravili? 

Po mom mišljenju, tri najbolja i najznačajnija poteza su uspješna dokapitalizacija 2015. uz suglasnost Europske komisije, kada je izbjegnuta sanacija banke, reorganizacija ili restrukturiranje paralelno s ostvarivanjem dvije najbolje godine (2015. i 2016.) od osnutka HPB-a. Lijepo je kada se napravi jedno od toga, a da se postigne istodobno izuzetno je rijetko, i treće - promjena imidža i unutar kuće i u javnosti, u kojoj se doživljava kao ozbiljna i uspješna hrvatska banka. Kad je riječ o planiranim potezima, vjerujemo u djela, a ne u riječi, pa se nadamo da ćete ih vidjeti na tržištu.

Što će biti ključno za banku u 2018.; kakvi su vam planovi i ambicije?

Ključni događaj za HPB bit će dokapitalizacija, naravno ukoliko se dogovore dioničari. Planovi su nam imati dobre poslovne rezultate te veću i bolju banku nego što je danas, što dugujemo i našim klijentima i vlasnicima.

Prije točno godinu dana HPB je obilježio 25 godina poslovanja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HPB