stari front

Doznali smo zašto je država u zadnji čas odustala od dokapitalizacije HPB-a

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 06.12.2017 21:54
  • Objavljeno 06.12.2017 u 21:39
Nema vremena za provođenje dokapitalizacije do kraja ove godine

Nema vremena za provođenje dokapitalizacije do kraja ove godine

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ivana Marinic Kragic

Hrvatska poštanska banka izvjestila je u srijedu da je njen najveći vlasnik - država, opozvala glavnu skupštinu na kojoj je trebala biti izglasana dokapitalizacija banke od 600 milijuna kuna. Tportal doznaje kako su se u državi predomislili oko dokapitalizacije HPB-a zato jer nisu uspjeli postići dogovor s mirovinskim fondovima koji su bili spremni uložiti

'Za tu dokapitalizaciju se ne zna od jučer. Dio posla je napravljen, ali dogovori izgleda nisu došli do kraja. Sada se predstavlja da dokapitalizacija nije bila nužna i da se banka privatizira. Gura se kontekst 'male privatizacije' što je jako pogrešno', kaže naš izvor iz bankarskih krugova. 

'Banku iduće godini čeka nova regulativa zbog koje će morati povećati kapital, a i ako žele rasti treba im svjež novac. Dokapitalizacija će biti rješena dogodine, ona se mora dogoditi. Očito se na relaciji država - mirovinski fondovi sve nije iskristaliziralo', tvrdi naš sugovornik. 

U samoj banci poručuju kako ne mogu komentirati odluke većinskog vlasnika. No potvrđuju kako su u tijeku razgovori države s mirovinskim fondovima i ostalim privatnim dioničarima o dokapitalizaciji.

'Po svoj prilici, nema vremena za provođenje dokapitalizacije do kraja ove godine. Naglašavamo da je od početka razgovora o dokapitalizaciji u svakoj fazi polazište bilo i ostalo da će država zadržati većinsko vlasništvo u HPB-u.', priopćeno je iz banke. 

Dodatno, kažu kako bi se dokapitalizacija kao preduvjet daljnjeg rasta i uspješnog poslovanja HPB-a bi se trebala provesti te da kod odluke o rokovima odlučujuću ulogu ima većinski vlasnik.     

Hrvatska poštanska banka (HPB) je u rujno 2016. proslavila 25 godina poslovanja

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HPB

U HPB-u su ponovili kako je u tijeku i dubinsko snimanje i razgovori o preuzimanju Jadranske banke. Inače, na glavnoj skupštini HPB-a koja se trebala održati u petak, dioničari su trebali donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala za najviše 600 milijuna kuna, pri čemu su pravo upisa u prvom krugu trebali imati samo privatni investitori. 

Predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić je sredinom studenoga na predstavljanju rezultata poslovanja banke u prvih devet mjeseci rekao da u postupku dokapitalizacije prvenstveno računaju na postojeće privatne investitore, uključujući i mirovinske fondove. Dobrodošli su i svi novi ulagači, istaknuo je tada, dodavši da je u razgovorima s njima isticano da je bitno da država ostane većinski vlasnik. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!