bitka za jeftinije lijekove

EU ulazi u rat s jednom od najmoćnijih industrija: Očekuje se da će biti angažirana vojska od gotovo 300 lobista

06.02.2023 u 15:12

Bionic
Reading

Lakše i brže do lijekova za manje novca - to je ono što Bruxelles želi omogućiti europskim potrošačima. Zbog toga Europska komisija radi nacrt plana revizije farmaceutskog zakonodavstva kako bi se ukinule povlastice koje trenutno imaju proizvođači. Predlaže se smanjenje vremenskog roka u kojem tvrtke mogu prodavati svoje lijekove bez konkurencije

Trenutno kompanije koje razvijaju brendirane lijekove imaju 10 godina zaštite, nakon čega konkurenti mogu lansirati nebrendirane generičke lijekove. EU želi smanjiti to razdoblje na samo dvije godine. Tako bi jeftiniji lijekovi mogli prije doći na tržište i bili bi dostupniji većem broju ljudi.

Uz to, prema nacrtima reformskog plana, posebno bi se nagrađivale farmaceutske tvrtke koje bi svoje lijekove prodavale u svim državama EU-a i to tako da bi vrijeme zaštite od konkurencije bilo duže od dvije godine. Time Bruxelles želi ukinuti nejednakosti u pristupu lijekovima unutar Unije, piše Politico.

Trenutno pacijenti u Njemačkoj dobivaju nove lijekove u prosjeku dvije godine ranije nego pacijenti u Poljskoj ili Rumunjskoj. To je djelomično zato što zapadnoeuropske zemlje imaju više iskustva i bolju birokraciju za kompliciran postupak naknade troškova za nove lijekove, ali i zato što farmaceutske tvrtke znaju da će dobiti bolju ponudu u bogatijim zemljama. Zatim te iste cijene koriste kao početnu poziciju za pregovore s ostatkom Europe.

Skupine potrošača i organizacije civilnog društva uglavnom su pozdravile najavljenu reformu. Ancella Santos Quintano, zadužena za zdravstvenu politiku pri Europskoj potrošačkoj organizaciji (BEUC), rekla je da je prijedlog Europske komisije 'pozitivan' i da će pacijentima omogućiti brži pristup inovativnim tretmanima.

  • +10
Lijekovi Izvor: Profimedia / Autor: Michal Fludra / Alamy / Alamy / Profimedia

S njom se slaže Rosa Castro iz European Public Health Alliancea. 'Desetljećima su farmaceutske tvrtke uživale niz vrlo velikodušnih poticaja EU-a. Važno je da se ti poticaji fino podese', izjavila je Castro.

Europska farmaceutska industrija na to drugačije gleda. Proizvođači tvrde da Europa već zaostaje za SAD-om i Kinom u utrci za istraživanje i razvoj novih terapija i lijekova.

Nathalie Moll, glavna direktorica Europske federacije farmaceutskih industrija i udruženja (EFPIA), osudila je prijedlog Bruxellesa. Ukazuje na sve veći jaz u ulaganjima u farmaceutska istraživanja između SAD-a i Europe, a koji je narastao na 25 milijardi eura dok je prije 25 godina iznosio dvije milijarde.

'Bilo da se radi o naivnosti, slijepom optimizmu ili svjesnoj odluci da se Europa osloni na inovacije iz SAD-a i Azije, nema sumnje da će predložene izmjene zakona biti izuzetno štetne za konkurentnost inovativnih europskih farmaceutskih tvrtki', istaknula je Moll.

Tek se očekuje razbuktavanje rata između Bruxellesa i proizvođača. Preostala su dva mjeseca prije nego što EU-ov zakonski prijedlog bude i službeno predstavljen. Ne treba sumnjati da će to razdoblje dobro iskoristiti više od 290 farmaceutskih lobista koji djeluju u Bruxellesu, što ga čini jednim od najutjecajnijih sektora u Uniji.

Treba još čuti što će na sve reći vlade u Njemačkoj i Francuskoj jer će sigurno htjeti zaštititi svoju važnu farmaceutsku industriju.