NESTAŠICA AMOKSICILINA

Nedostaje dječjih antibiotika pa ljekarnici sami rade pripravke: 'Vjerojatno ćemo moći odgovoriti na hitne potrebe'

02.02.2023 u 08:33

Bionic
Reading

Na hrvatskom tržištu već dulje od godinu dana povremeno nedostaje antibiotskih sirupa za djecu koje liječnici, posebno u vrijeme kada haraju respiratorne bolesti, propisuju u velikim količinama. Budući da se rješenje nestašice ne nazire, domaći su ljekarnici počeli raditi vlastite pripravke

Čekaonice pune, broj respiratornih infekcija u porastu, dječjih antibiotika nedostaje.

'Od tih infekcija 70-80 posto je virusnih infekcija, oko 20 posto jest bakterijskih koje zahtijevaju liječenje antibiotskom terapijom. Ako nemate čime liječiti, onda ste u određenom problemu', rekla je pedijatrica Jadranka Petrović-Schneider iz Doma zdravlja Osječko-baranjske županije. za Dnevnik HRT-a.

U rješavanju problema pomoći će hrvatski ljekarnici. Tablete penicilina, odnosno beta-laktamskog antibiotika, rastrljavaju se i miješaju s odgovarajućom gotovom tekućom bazom koja je prikladna sa samim lijekom, a doza je prikladna za primjenu kod djece.

Lucija Majetić, mag. pharm. iz Ljekarne Velika Gorica, rekla je da je to postupak koji zahtijeva dodatnu koncentraciju i opremu.

'Ali mi smo za sve to spremni i drago nam je što možemo pacijente bar malo smiriti da nema razloga za paniku jer uvijek ćemo naći neko rješenje da pružimo odgovarajuću ljekarničku skrb', naglašava. Riječ je o jednom od dječjih antibiotika koji se najčešće propisuje, a kojega na tržištu nema baš sad kad je najviše respiratornih infekcija.

'Amoksicilin sirup je u nekom nestabilnom dolasku na tržište već više od godinu dana i manje količine su periodično dolazile. Sad imamo najavu da ga neće biti neki duži period i zato smo se odlučili na ovu proceduru', objašnjava Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

  • +10
Gužva pred ljekarnom u Sigetu u Novom Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Prije izrade magistralnog pripravka potreban je odgovarajući recept pedijatra. Soldo je pacijente zamolila za strpljenje jer lijek se mora izraditi.

'Vjerojatno ćemo moći odgovoriti na nekakve hitne potrebe koje imaju pedijatri, odnosno roditelji. Važno je reći da mi ne možemo zamijeniti cjelokupnu potrošnju tog lijeka koja je bila prije kad je lijek bio dostupan na tržištu, ali sigurno možemo za svu djecu kojoj je to jedina i najbolja terapija osigurati dovoljne količine', rekla je.

Dobra je to vijest za djecu i roditelje, koji su po lijekove odlazili i preko granice.