deset najvećih trgovaca

Lidl i dalje puše Konzumu za vrat, ali u domaćoj trgovini više ništa nije kao prije

27.06.2018 u 10:06

Bionic
Reading

Deset najvećih domaćih trgovaca u Hrvatskoj, bez Konzuma, prošle je godine u svojim blagajnama imalo 23,9 milijardi kuna prometa, što je 1,7 milijardi kuna više nego godinu ranije. Pritom im je ukupna dobit porasla za više od 200 milijuna kuna, na 681 milijun kuna. Konzuma, kao ni godinu ranije, nema zbog postupka izvanredne uprave u Agrokoru koja još nije objavila podatke cjelogodišnjeg poslovanja, iako je za pretpostaviti kako i dalje ima veći promet od njegova dva najbliža konkurenta zajedno

Prema podacima Poslovne Hrvatske za 2016. godinu Konzum je imao 10,4 milijarde kuna prometa. Kako izvanredna Uprava Agrokora nije objavila konkretne brojke poslovanja niti jedne sastavnice koncerna za 2017. može se samo nagađati kako je Konzum poslovao.

Međutim, kako smo ranije pisali, Konzum u prvom kvartalu prošle godine, pred aktivaciju lex Agrokora, bio kritično slab s robom na policama, dok se u izvještajima izvanredne uprave navodi kako je broj kupaca pao i do 20 posto u određenim periodima godine. Ako pretpostavimo da je Konzumu lani promet pao oko 15 posto, on je iznosio oko devet milijardi kuna, što znači da su i dalje daleko najveći trgovački lanac u zemlji s prometom većim nego što imaju Lidl i Plodine zajedno.

Dodatno, poslovni rezultati objavljeni u 2018. pokazuju da se lanac dobro oporavlja od krize godine nakon što su napravljene prilagodbe u poslovanju. Očekuje se kako će novi vlasnici Konzuma iduće godine objaviti poslovne rezultate za 2018. kako bismo konačno znali kako je taj div prebrodio veliku krizu i kako bismo dobili preciznu sliku tko je tko u hrvatskoj maloproadaji.

U nastavku dnosimo pregled najvećih maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj u 2017. godini, prema dostupnim podacima.

Lidl je obilježio 2016. godinu kada je prestigao Plodine i postao drugi najveći trgovački lanac u zemlji. U protekloj godini učvrstili su prednost i sada trećeplasiranim Plodinama bježe za 200 milijuna kuna. Ukupan prihod Lidla lani je iznosio 4,6 milijardi kuna, što je impozantan rast od 16 posto.

Pritom, Lidl koji je u 2016. po prvi puta u povijesti poslovanja u Hrvatskoj premašio razinu od četiri milijarde kuna prometa i više nego solidno zarađuje. Tako je 2017. imao 348 milijuna kuna dobiti, što je više od pola ukupne zarade preostalih devet najvećih konkurenata u zemlji. To pak sugerira kako Lidl ima gotovo idealan poslovni model za maloprodaju u Hrvatskoj.

  • +4
Poslovanje Lidla odlikuje vrlo visoka profitabilnost Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

No, više nego dobro stoje i Plodine, trgovački lanac u vlasništvu riječkog poduzetnika Mile Ćurkovića. On je proteklih godina u obranu tržište pozicije uložio više od dvije milijarde kuna, koje su se pomalo počele vraćati.

Lani su poslovali s prometom od 4,4 milijarde kuna, što je gotovo deset posto rasta, dok im je dobit skočila 70 posto, na 136 milijuna kuna.

Lanjsku analizu deset najvećih trgovaca objavili smo pod naslovom 'Lidl lani rasturio, no ovo će biti godina Spara'. Spar je lani prestigao Kaufland i postao treći najveći trgovac, s rastom prometa od 45,52 posto, koji je dosegnuo 3,7 milijarde kuna, ali s gubitkom od 103 milijuna kuna.

Spar otvorio prvi supermarket u Labinu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Spar Hrvatska

Sparov rast od 45 posto posljedica je preuzimanja Bille. Ta je trgovačka kompanija 2016. imala 1,7 milijardi kuna prometa, a Spar 2,5 milijarde zbog čega smo prognozirali da će Spar bez puno problema prebaciti razinu od četiri milijarde kuna prometa u 2017. godini. Međutim, to se zasad nije dogodilo, no treba znati da je taj lanac lani morao konsolidirati Billino poslovanje, a Spar ima veliki investicijski ciklus i gradi nove trgovine diljem zemlje.

Četvrti najveći trgovački lanac u zemlji je Kaufland s 3,6 milijardi kuna prometa, što je sedam posto rasta, ali i gubitkom od 81 milijun kuna. Kaufland i Lidl zapravo su 'bratske' tvrtke jer imaju istog vlasnika - njemačku grupaciju Schwarz, koja je ujedno i četvrti najveći trgovac na svijetu s prometom od 100 milijardi eura. Kada se prometi Lidla i Kauflanda u Hrvatskoj zbroje dolazi se do iznosa od 8,2 milijarde kuna, što znači da bi zajedno u dogledno vrijeme mogli ukloniti Konzum s trona najvećeg trgovca u Hrvatskoj.

  • +7
Tomislav Mamić, vlasnik Tommy Izvor: Cropix / Autor: Jadran Babić

Peto mjesto drži Tommy u vlasništvu splitskog poduzetnika Tomislava Mamića. Oni su promet povećali za 14 posto te je on iznosio 2,7 milijardi kuna uz dobit od 181 milijun kuna, što je 44 posto više nego godinu lani. I iza Tommya je solidna poslovna godina u kojoj su sa zasad nepoznatim iznosom ušli u vlasničku strukturu zagrebačkog Francka, koji je posrnuo zbog krize u Agrokoru. Osim toga, Mamić je lani u medijskim nastupima otkrio kako je zainteresiran i za preuzimanje cijelog Konzuma, kada bi se otvorila takva prilika.

Nakon Tommy, na šestom mjestu najvećih stoji Studenac s 1,6 milijardi kuna prometa i 106 milijuna kuna dobiti. I ta je tvrtka zanimljiva s obzirom na to da je Vlasnik Studenca Josip Milavić odlučio kompaniju prodati poljskom private equity fondu Enterprise fund VII, a koji je već kupio Pan Pek.

Studencu za vrat puše KTC koji ima samo 200 milijuna kuna promet manje, ali posluje s nešto nižom dobiti od 42 milijuna kuna.

  • +7
Bosiljko Stanić, vlasnik tvrtke Boso napadnut je krajem 2016. kada je prozvan za mobbing radnika Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / Cropix

Kralj ljestvice poretka otkriva još iznenađenja. Na osmo mjesto probila se Lonia sa 602 milijuna kuna prometa (+17 posto), dok se Boso, lanac u vlasništvu Bosiljka Stanića popeo za jedno mjesto te je sada devet trgovac u zemlji s prometom od 592 milijuna kuna.

Deseto mjesto zauzelo je jedno novo ime na listi najvećih – trgovački lanac Ribola iz Kaštel Lukšića. Taj lanac, u vlasništvu Nikše Dragičevića, koji zapošljava više od petsto ljudi, kontinuirano raste već posljednjih šest godina, a samo u prošloj godini uhvatili su 17,7 posto plusa. Ako tako nastave već bi ovoj godini mogli priprijetiti Bosi.