tportalova analiza

Lidl lani rasturio, no ovo će biti godina Spara

12.06.2017 u 13:40

Bionic
Reading

Devet od deset najvećih domaćih trgovaca lani je imalo veći promet nego u 2015. Lidl je preskočio Plodine i postao drugi najveći, a za vratom mu puše Spar koji će mu već ove godine sasvim sigurno uzeti tu titulu

Pokazuju to podaci Fine objavljeni u publikaciji '1000 najvećih' koju objavljuje poslovni tjednik Lider. Naravno, na ovogodišnjoj top listi najvećih nema Konzuma, koji sam otprilike ima promet koliko Lidl, Plodine, Kaufland, Spar i Tommy zajedno.

Konzum, koji je zapao u probleme zbog krize financiranja u Agrokoru u 2015., imao je oko 15 milijardi kuna prometa, a koliko je on iznosio u 2016., doznat ćemo tek kad mu revizori pročešljaju poslovne knjige.

Konzumova konkurencija solidno je napredovala u 2016., kada problemi u njemu još nisu bili očiti. Devet od deset najvećih trgovaca upisalo je rast prometa, a jedina iznimka su Plodine, čiji je godišnji promet pao 0,27 posto. Tu stagnaciju dobro je iskoristio Lidl iskoračivši na drugo mjesto najvećih.

Lidl je prvi put u povijesti poslovanja u Hrvatskoj dohvatio promet od četiri milijarde kuna, što je 7,75 posto rasta. Snažno im je rasla i neto dobit te je dosegla 265 milijuna kuna ili 43 posto više nego u 2015. godini.

Dobra je godina i iza Kauflanda, koji je, kao i Lidl, u vlasništvu trgovinske grupacije Schwartz. Kauflandov promet porastao je 4,65 posto, na 3,3 milijarde kuna. Ukupan promet Lidla i Kauflanda iznosio je 7,3 milijarde eura, no za razliku od profitabilnog Lidla, Kaufland je prošlu godinu završio s gubitkom od gotovo 30 milijuna kuna.

Plodine, lanac u vlasništvu poduzetnika Mile Ćurkovića, koji je u proteklim godinama uložio dvije milijarde kuna u obranu tržišne pozicije, završile su 2016. sa stagnacijom i prometom od 3,8 milijardi kuna, no dobit im se udvostručila te je iznosila 79 milijuna kuna.

Ova godina, sudeći prema poznatim informacijama i trendovima na tržištu, trebala bi biti godina Spara. Oni su lani utržili robu vrijednu 2,6 milijardi kuna, što je rast od dva posto, ali treba imati na umu to da dovršavaju preuzimanje Bille (koja ima 1,7 milijardi kuna prometa u 2016.) te da otvaraju niz novih trgovina na obali.

Stoga se može računati na to da će samo u ovoj godini Spar imati više od četiri milijarde kuna prometa te bi uz malo vjetra u leđa mogao prerasti i Lidl. Billa, koja je spas pronašla u Sparovu preuzimanju, lani je izgubila više od sto milijuna kuna.

Isto toliko zaradio je splitski Tommy, u vlasništvu Tomislava Mamića, s četiri posto jačim prometom, koji je iznosio 2,3 milijarde kuna. Rastao je i omiški Studenac i to za pet posto (1,5 milijardi kuna prometa), a po šest posto rasli su NTL te KTC. Zadnje mjesto najvećih trgovaca u zemlji pripalo je lancu Boso s pola milijarde kuna prometa i dva posto rasta.