Maloprodaja

Josip Milavić prodao Studenac Poljacima koji su kupili Pan Pek

06.06.2018 u 12:16

Bionic
Reading

Trgovački lanac Studenac iz Omiša, drugi najveći u Dalmaciji i osmi po veličini u Hrvatskoj, u idućim tjednima po svemu sudeći bit će prodan poljskom private equity fondu Enterprise fund VII, kojim upravlja Enterprise Investors, jedno od najvećih društava za upravljanje privatnim fondovima u srednjoj i istočnoj Europi. U Hrvatskoj su odnedavno vlasnici tvrtke Pan Pek, od Ivice Todorića svojedobno su preuzeli Intersport, a preko tvrtke u Češkoj vlasnici su i Radenske i mineralne vode Studenac

Transakcija službeno nije potvrđena, no neslužbene informacije tportala govore da su dvomjesečni pregovori u završnoj fazi i da bi se potpisivanje ugovora moglo očekivati već idućeg tjedna. Vlasnik Studenca Josip Milavić nije želio komentirati ove informacije, dok njemu bliski suradnici tvrde da 'proces prodaje upravo traje, ali konačna odluka barem formalno još uvijek nije donesena'.

Studenac je osnovan kao obiteljski lanac, a u međuvremenu je narastao na 360 marketa i supermarketa pozicioniranih mahom u Dalmaciji, i to najčešće izvan velikih gradova Splita, Zadra, Dubrovnika i Šibenika. Njegov godišnji prihod kreće se oko 1,7 milijardi kuna, a broj zaposlenih oko tri tisuće.

Jedan je od osnivača Nacionalnog trgovačkog lanca (NTL).

Vlasnik Milavić u medijskim istupima objašnjavao je da je obiteljsku tvrtku razvijao konzervativno i mahom na vlastitom kapitalu. Posljednjih godina znatno je ulagao u novi distributivni centar u Dugopolju i veliku distributivnu mrežu, no istovremeno je paralelno razvijao druge segmente biznisa poput hotelijerstva, otvorivši dva hotela (u Omišu i obližnjem Ruskamenu) te pripremajući otvaranje trećeg u Dućama. Također, vlasnik je dijela prostora u kojima se nalaze trgovine Studenca i moguće je da će ih zadržati, odnosno u budućnosti naplaćivati najam.

Prije četiri godine maskirani napadači napali su Milavića i propucali mu obje noge, no njihov identitet i motivi nikada nisu otkriveni.

  • +4
Poljaci su, čini se, prepoznali tržišnu priliku u problemima u kojima se našao Konzum Izvor: Promo fotografije / Autor: Konzum

Poljski fond kao izvjesni budući vlasnik još prilikom preuzimanja Pan Peka objavio je da je zainteresiran za maloprodaju u Hrvatskoj, a po dosadašnjoj logici njihovog poslovanja očekuje se organsko i anorgansko razvijanje tvrtke koju bi potom mogao prodati nekom većem strateškom partneru.

Proces je posebno zanimljiv uzme li se u obzir moguće restrukturiranje Konzuma i preslagivanje na hrvatskom maloprodajnom tržištu: upravo Studenac svojedobno je navodno poslao ponudu za preuzimanje prostora u kojima se nalaze Konzumove trgovine u Dalmaciji, no Milavić - nesklon medijskim istupima - tu informaciju nije želio ni potvrditi ni demantirati.