gazda nije štedio

Tportal otkriva: Agrokor će ovršiti najuspješnijeg hrvatskog premijera, bivšeg medijskog mogula...

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 26.06.2018 12:20
  • Objavljeno 26.06.2018 u 11:45
Ivica Todorić, Denis Matijević, Vlado Čović, Nikica Valentić i Nino Pavić

Ivica Todorić, Denis Matijević, Vlado Čović, Nikica Valentić i Nino Pavić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: pixsell, profimedia, cropix

Ivica Todorić do kraja 2015. sam je sebi s Agrokorova računa 'posudio' 842 milijuna kuna, dok je drugim kompanija, prijateljima i suradnicima posudio dodatnih 800 milijuna kuna. Sav taj novac Agrokor nije knjižio kao pozajmice, već kao novac na računu čime su prevarene rejting kuće i ulagači

Da je Todorić posuđivao 'šakom i kapom', a to uopće nije prikazivao u poslovnim knjigama otkrila je revizija koju je u listopadu prošle godine dok je Agrokorom upravljao povjerenik Ante Ramljak. On je objavio listu 14 kompanija koje su dobile najizdašnije pozajmice, a tportal je u međuvremenu doznao i za druga imena kojih nije bilo na Ramljakovoj listi.

Agrokor je, zaključno s 2015. godinom, pozajmio svojem vlasniku Todoriću 650 milijuna kuna, čemu treba pribrojiti 209 milijuna kuna s koliko su kreditirani Agrokor projekti, tvrtka u stopostotnom Todorićevom vlasništvu.

Upitali smo izvanrednu upravu Agrokora što će biti sa svim tim pozajmicama i jesu li uspjeli naplatiti i povrati što novca kojima je Todorić izdašno kreditirao svoje poslovne partnere.

Tportalu otkrivaju kako je većina kompanija kojima je Todorić posuđivao novac danas u stečaju i predstečaju, dok su ostalima pokušali ovršiti račune. No, s ovrhama nije bilo puno sreće.

Revizorsko izvješće PwC-a, osim crne rupe u Agrokorovim financijama, pokazalo je i to da je Ivica Todorić osim što je od drugih poduzetnika i tvrtki tražio da ga kreditiraju, i sam volio dijeliti pozajmice. Pobrojali smo kome je posudio najviše novca i koliko je izvanredna uprava dosad uspjela naplatiti od tih dužnika.

Pozajmice iz Agrokora

Pozajmice iz Agrokora

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Screenshot

Centar Brač

307,5 milijuna kuna

Najveću pojedinačnu financijsku pozajmicu, ako se ne računa Ivica Todorić kao fizička osoba, Agrokor je dao tvrtki Centar Brač i to u iznosu 307,5 milijuna kuna. Ta tvrtka, koja je danas u predstečaju, bila investitor u projekt Small Mall u centru Splita, a iza nje stoji Siniša Škaro.

Nakon što je aktiviran lex Agrokor, a Todorić pobjegao u London, Centar Brač obavijestio je grad Split da se povlači s gradilišta na kojem ionako nisu ništa radili dvije godine. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, Škaro je u Splitu trebao riještiti vlasništvo nad parcelom i ostala imovinsko-pravna pitanja, dok ga je Todorić trebao financirati. Valja podsjetiti da je Škaro prošle godine završio sa služenjem zatvorske kazne od 11 mjeseci zbog izvlačenja 3 milijuna kuna iz tvrtke Aquarius.

  • +1

Gradilište Small Malla u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Naime, odnos Agrokora i obitelji Škaro koja je osnovala Centar Brač datiraju od kolovoza 2000. kada je prema nalazu Državnog ureda za reviziju Agrokor prodao više dionica Bobisa negoli je u stvarnosti imao u svom vlasništvu kompaniji Aquarius Favorit d.o.o. Split koji je osnovao Škaro. Tako je ta firma stekla 53 posto udjela u Bobisu. Siniša Škaro je postao direktor u Bobisu, a preuzimanje je iskorišteno da bi taj proizvođač slastica postao solidarni dužnik Aquariusu kod Hypo banke i isplatio 4,6 milijuna kuna, nakon čega je Aquarius otišao u stečaj. Zbog protuzakonitog izvlačenja 3 milijuna kuna iz Aquarius grupe preko fiktivnih računa, Siniša Škaro dobio je bezuvjetnih 11 mjeseci zatvora uz obavezu povrata novca.

Agrokor projekti

209,8 milijuna kuna

Ivica Todorić volio je uzeti, ali i dati kredit

Izvor: Reuters / Autor: SIMON DAWSON

Drugi najizadašniju pozajmicu od Agrokora dobila je tvrtka Agrokor projekti i to u iznosu od 209,8 milijuna kuna. Tvrtka je to u stopostotnom vlasništvu Ivice Todorića, koja je ujedno i jedini vlasnik nizozemske firme Adria Group Holding B.V. koja ima 95,52 posto udjela u Agrokoru d.d. Drugim riječima, iako je riječ o pozajmici između dvije tvrtke, posve je jasno da je i ovdje Todorić sam sebi 'posudio' nešto novca.

Izvanredna uprava podnijela je za zahtjev za ovrhom ovog duga.

Agrofructus

189,5 milijuna kuna

Denis Matijević, direktor Agrofructusa - danas Agroplus u stečaju

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko

Vrlo veliki iznosi pozajmica otišli su i u Donji Miholjac. Tvrtka Agrofructus, koju je vodio Denis Matijević, i koja se danas zove Agroplus otišla je u stečaj. Riječ je tvrtki u suvlasništvu Agrokoru i koja je dobila pozajmicu od 189,5 milijuna kuna, a obzirom na to da je otišla u stečaj, upitno je koliko će se tog iznosa vratiti u Agrokor.

Osnivači Agroplusa su Denis Matijević, Agrokor, ali i tvrtka Nexus gradnja čiji je pak osnivač Stjepan Matijević.

Nexus gradnja

87 milijuna kuna

Upravo Nexus gradnja, Stjepana Matijevića, d.o.o. s 20.000 kuna temeljnog kapitala od Agrokora je dobila izdašnu pozajmicu od 87 milijuna kuna, koja dospijeva na naplatu 1. siječnja 2019., doznaje tportal.

Kako je Nexus gradnja prema podacima Poslovne Hrvatske u 2016. imala prihod od četiri milijuna kuna i jednog zaposlenog i 15.900 kuna na žiro računu, novi vlasnici Agrokora ne moraju se previše nadati povratu iznosa od 87 milijuna kuna, koji je uredno uknjižen u bilanci Nexus gradnje iz Donjeg Miholjca.

Sun Energy

47 milijuna kuna

  • +27
  • +24

Ivan Todorić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Svom sinu Ivanu Todoriću odnosno njegovoj tvrtki Sun Energy Todorić stariji je posudio 47 milijuna kuna. Početkom krize u Agrokoru Todorić mlađi je izišao iz vlasništva Sun Energy-a, a zamijenila ga je izvjesna Mara Bekavac.

Uz nju kao suvlasnik tvrtke vodi se i Agrofructus.

Adriatica.net

264 milijuna kuna

Adriatica.net, tvrtka u suvlasništvu Agrokora, Hanza Medie, Croatia Osiguranja, Emporion ulaganja i Slobodne Dalmacije od Agrokora je dobila 264 milijuna kuna pozajmice. Izvorno je Adriatica.net bila turistička agencija u vlasništvu Ninoslava Pavića i trebala je biti regionalni turistički div. Međutim, vrlo brzo je krahirala, a u njeno spašavanje se uključila i država pozivom Croatia Osiguranju za ulazak u vlasničku strukturu.

Com. Com i Com.Com.Creativ

59 i 40,1 milijun kuna

Nino Pavić

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar

Nije nikakva tajna da su se poslovi Todorića i Ninoslava Pavića, bivšeg vlasnika Europapress holdinga (EPH), često isprepletali, što otkrivaju i pozajmice tvrtkama Com.Com (59 milijuna kuna) i Com.Com.Creativ (40,1 milijuna kuna). Osnivač obje tvrtke je Ninoslav Pavić, koji je preko njih i vladao EPH-om dok ga nije preuzela Hanza Medija.

Com.com je pritom otišao u stečaj, dok je Com.Com.Creativ aktivan, ali mu je račun blokiran. Kako tportal doznaje, izvanredna uprava u Agrokoru već je podnijela je zahtjev za ovrhom i uspjela naplatiti čak 589 kuna.

Nad tom se brojkom treba zamisliti. Todorić je sam sebi posudio 860 milijuna kuna Agrokorova novca, a još je milijardu kuna pozajmio svojim partnerima i prijateljima. Do danas, prema informacijama tportala izvanredna uprava Agrokora naplatila je 589 kuna od 1,8 milijardi kuna Todorićevih pozajmica i veliko je pitanje koliko će još naplatiti jer eto, skoro sve tvrtke koje su dobile Todorićev novac danas su u blokadi, predstečaju ili stečaju.

Estima Expertus

138,9 milijuna kuna

  • +7
  • +4

Nikica Valentić

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Sljedeći na listi velikih dužnika Agrokora je kompanija Estima Expertus koja je dobila 'nenamjenski oročeni depozit' od 138,9 milijuna kuna i za koji je Agrokor podnio prijedlog za ovrhu, doznajemo od izvanredne uprave. Riječ je zapravo tvrtki u koju su preneseni udjeli iz Črnomerec centra bivšeg HDZ-ova premijera Nikice Valentića.

Najuspješniji hrvatski premijer, kako mu se često tepa, planirao je na Črnomercu izgraditi 600 stanova, ali i taj je projekt propao, a krovna tvrtka Niva inženjering otišla je u stečaj. Niva inženjering, ali i Niva konzalting Agrokoru duguju dodatnih 4,4 milijuna kuna.

Nepoznat status

Sve preostale tvrtke koje ćemo nabrojiti također su dobivale pozajmice od Agrokora, no za njih zasad ne znamo jesu li ovršene ili možda uredno vraćaju pozajmice, a što nam nisu mogli ni potvrditi, ni demantirati u izvanrednoj upravi Agrokora.

Zagreb Montaža

65 milijuna kuna

Vlado Čović, vlasnik i predsjednik uprave Zagreb Montaže

Vlado Čović, vlasnik i predsjednik uprave Zagreb Montaže

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Jednoj od najvećih građevinskoj firmi Zagreb Montaža u vlasništvu Vlade Čovića Todorić je posudio 65 milijuna kuna. Čović je s Agrokorom ušao u vlasništvo posrnulog Dalekovoda, a investirao je i u IGH. Najveće poslove Zagreb Montaža radi u Njemačkoj.

Dalmira

10 milijuna kuna

Tvrtka Dalmarina dobila je pozajmicu od 10 milijuna kuna. Njezini vlasnici su Agrokor i Čovićeva Zagreb Montaža. Dalmarina ima udio u tvrtki Konsolidator koja je većinski vlasnik građevinske tvrtke Dalekovod.

Lipa-Promet

51 milijun kuna

Lipa - Promet dobila je 51 milijun kuna. Tvrtka je u vlasništvu Sanje Palić, supruge pokojnog Marijana Palića, osnivača brokerske kuće Auctor koji je poginuo prije četiri godine

Palić bio je jedan od glavnih protagonista hrvatske financijske scene sve do tragične pogibije u automobilskoj nesreći.

  • +21
  • +18

Nalazi revizije za 2016. godinu Agrokor Grupa i Agrokor d.d

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor

Prima ulaganja

39 milijuna kuna

Zagrepčanin Ante Čule vlasnik je tvrtke Prima Ulaganja kojoj je Todorić pozajmio 39 milijuna kuna. Ta je tvrtka prema podacima Sudskog registra krajem 2016. promijenila djelatnost i vjerojatno je prodana.

Kao njen osnivač navodi se Ante Božić iz Bratislave u Slovačkoj.

Zvečevo

34 milijuna kuna

Predsjednik Uprave Zvečeva i većinski vlasnik Zdravko Alvir

Predsjednik Uprave Zvečeva i većinski vlasnik Zdravko Alvir

Izvor: Pixsell / Autor: Dušan Mirković

Požeško Zvečevo od Agrokora dobilo je 34 milijuna kuna. Tvrtka koju je vodio sadašnji šef Podravke Marin Pucar, a kojom danas upravlja Zdravko Alvir u predstečaju je od lipnja prošle godine.

Agrokor joj je pozajmicom pomagao da prebrodi krizu likvidnosti, zbog čega je ušao i u vlasničku strukturu. Agrokor istovremeno ima oko 70 milijuna kuna obveza prema Zvečevu.

Aviva

33 milijuna kuna

Slaven Janečić, Sandra Morović i Zvonko Kusić

Slaven Janečić, Sandra Morović i Zvonko Kusić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Aviva

Poliklinika Aviva dobila je pak pozajmicu od 33 milijuna kuna. Većinski vlasnik Avive je Agrokor, dok 30 posto udjela drži akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Kusić je tportalu rekao da već godinama razmišlja o suvremenoj poliklinici u Zagrebu i rekao kako mu motiv za preuzimanje Avive nije isključivo profit.

Vetel

30 milijuna kuna

Zagrebačkoj tvrtki Vetel otišla je pozajmica od 30 milijuna kuna. Njezin vlasnik je Ivan Granić koji je od 1997. do 1998. bio predsjednik uprave Tiska, pa se s Miroslavom Kutlom, našao, među dvanaest optuženika u slučaju gospodarskih malverzacija na štetu te tvrtke.

Vetel je izgradio sadašnju upravnu zgradu Tiska na Žitnjaku, a ujedno je i upravitelj objekta.

SK-735

20 milijuna kuna

Josip Stojanović Jolly

Josip Stojanović Jolly

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Nekretninskoj tvrtki SK-735 Agrokor je posudio 20 milijuna kuna. Sve do 2016. vlasnik joj je bio šibenski poduzetnik Josip Stojanović Jolly, a onda ju je preuzeo Konzum i sad je pod upravom Fabrisa Peruška.

Preostalih 11 milijuna kuna pozajmica otišlo ju tvrtki Stega Tisak (sedam milijuna kuna) čiji je vlasnik Marko Štritof i tvrtki Arka, koja je dobila četiri milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!