Član Predsjedništva

Jovanović: SDP će biti svjetionik u obrani antifašizma i prava slabijih

04.11.2020 u 16:28

Bionic
Reading

Član Predsjedništva SDP-a Željko Jovanović rekao je u srijedu da su premijer i njegovi ministri "tek loši statisti u kriznim vremenima, u kojima se traže odlučni potezi" te da će će SDP biti snažna brana korupciji i klijentelizmu i svjetionik u obrani antifašizma, prava žena i slabijih.

Smatra da "da mlaki stav i relativiziranje odgovornosti za govor mržnje dodatno pokazuju anemičnost Vlade u borbi protiv najvećih problema hrvatskog društva, od govora mržnje, preko diskriminacije do korupcije i zdravstvene krize".

"Kad je riječ o radikalizaciji društva mi, za razliku od Plenkovića, nismo dužni nikome - ni šatorašima, ni biskupima, ni krajnjoj desnici. Stoga, za razliku od njega koji je jak na riječima, ali vrlo slab na djelima, pa ne poduzima ništa konkretno jer se boji zamjeriti biračima, mi u SDP-u tražimo i gdje god možemo poduzimamo akcije kao u Rijeci i u županiji: uvođenje građanskog odgoja, odgoja i obrazovanja za građansko društvo i demokraciju kao ključnog puta za bolje društvo bez nasilja i govora mržnje, tražimo zabranu ustaškog znakovlja i sramotnog ZDS ustaškog pozdrava, beskompromisno sankcioniranje svakog oblika govora mržnje", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

Vrijeme, kaže, prolazi, a Vlada ne poduzima ništa u upravljanju zdravstvenom krizom, u rješavaju gorućih problema društva, ne donosi strategiju upravljanja kadrovskim potencijalima u zdravstvu, niti nacionalnu strategiju za borbu protiv raka.

Rekao je da SDP ima plan za sanaciju i reorganizaciju bolničkog sustava, za fiskalno održiv sustav zdravstva koji treba biti dostupan svima, da za to ima ljude, a da Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš "nemaju ni strategiju, ni plan, ni ljude, koji bi spriječili urušavanje zdravstvenog sustava".

Poručio je da se SDP protivi najavljenim izmjenama ovršnog zakona jer neće donijeti ništa važno čime bi s olakšao život građanima. SDP će stoga u saborsku proceduru opet uputiti zakon o moratoriju na kredite, ustrajati da se zatezna kamata zakonski ograniči do iznosa glavnice i da se promijeni redoslijed otplate duga.

Jovanović je poručio i kako je svaka inicijativa i svaki političar koji namjerava ograničiti prava žena da odlučuju o svom tijelu osuđena na propast.

Predsjednik riječke Gradske organizacije SDP-a Marko Filipović čestitao je članovima 30-tu obljetnicu osnutka SDP-a Hrvatske. Podsjetio je da je prošlog tjedna održana sjednica koordinacije za sustav domovinske sigurnosti s koje je upućen niz mjera koje bi trebale suzbiti govor mržnje, a da je tomu prethodio nemili događaj na Markovu trgu.

Smatra da je licemjerno da je taj događaj bio signal Vladi da poduzme nešto kako bi se spriječio govor mržnje i radikalizacija te da je pravi odgovor u odgoju i obrazovanju, da je potreban građanski odgoj u kojemu bi se mlade podučavalo o vrijednostima građanskog društva.

Naglasio je da se u Rijeci ovih dana obilježava peta godina građanskog odgoja u školama, da su neki preuzeli taj model, ali da ih je još uvijek premalo.