u igri i njemački brodograditelji?

Još nepoznato koliko je ponuda pristiglo za restrukturiranje Uljanika

26.01.2019 u 09:45

Bionic
Reading

Nakon što je u petak navečer istekao rok za dostavu ponuda za restrukturiranje Uljanik Grupe, ni iz jednog izvora u pulskom škveru nije se moglo u subotu ujutro doznati koliko ih je pristiglo te tko je od potencijalnih investitora poslao konkretnu ponudu, a predstavnici sindikata izrazili su nezadovoljstvo što ih se "drži u neizvjesnosti".

"Vjerujem da shvaćate ozbiljnost situacije. Još uvijek nisam u mogućnost iznijeti vam nikakve informacije. Sinoć su sastanci i pregovori trajali do kasno u noć, a jutros su oni nastavljeni sa zainteresiranim stranama", kratko je izjavio predsjednik Uprave Uljanik Emil Bulić u telefonskoj izjavi za Hinu. Nije htio niti otkriti ni koliko je ponuda pristiglo.

S druge strane čelnici sindikata koji djeluju unutar Uljanika su vidljivo nezadovoljni što se informacija o tome tko je poslao ponudu za restrukturiranje Uljanika drži u tajnosti.

"To nema nikakvog smisla, jer to ne smije biti tajno. Dali smo podršku i novoj Upravi i novom Nadzornom odboru Uljaniku a sada nismo u mogućnosti doći do informacije već nas se drži u neizvjesnosti. Smatram da to nije korektno", rekao je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac, koji je potvrdio kako će sindikati tijekom jutra imati sastanak s Upravom te s Tomislavom Debeljakom, prvim čovjekom Brodosplita.

Naime, kako su sinoć izvijestili, Brodosplit je u petak u partnerstvu s talijanskom grupacijom Fincantieri predao ponudu za restrukturiranje Uljanik Grupe.

Inače, predsjednik Uprave pulskog Uljanika Emil Bulić izjavio je u petak novinarima u Puli kako je procesu dubinskog snimanja poslovanja Uljanika pristupilo ukupno šest tvrtki. Proces dubinskog snimanja poslovanja Uljanika zaključen je u četvrtak u 18 sati, a u petak navečer u 20 sati istekao je rok za predaju obvezujuće ponude potencijalnoga strateškog ulagača Uljanik Grupe.

Javili se njemački brodograditelji?

Novi list donosi pak nepotvrđenu informaciju da je konzorcij njemačkih tvrtki, predvođenih brodogradilištem Elsflether Werft iz Donje Saske, izašao s ponudom za kupnju riječkog brodogradilišta, zajedno s tamošnjim pogonom tvornice motora.

U priličnoj se tajnosti držala činjenica da se Nijemci »vrzmaju« oko riječkog brodogradilišta i da ispituju već gotovo više od pola godine. Elsflether je brodogradilište koje ima dugu tradiciju, posluju već 102 godine, a posljednjih dvadesetak godina ne grade nove brodove već su se potpuno prebacili na remonte i konverzije trgovačkog brodovlja i jedrenjaka, a rade i sa njemačkom mornaricom.

  • +8
Brodogradilište Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Među onima koji bi mogli dati ponudu spominje se i ukrajinska Smart Holding grupa, u vlasništvu Vadima Novinskog koji se po ovom pitanju sastao i sa premijerom Andrejom Plenkovićem, u studenom prošle godine. I njegovi predstavnici bili su u data-roomu, a još prije obišli su pulski i riječki škver. Ponuda se čekala i od australske Scenic grupe, koja nastoji završiti luksuzni polarni kruzer u pulskom brodogradilištu. Međutim, teško da namjera brodovlasnika za gradnjom još takvih brodova može biti motiv da bi se brodovlasnik Glenn Moroney samostalno upustio u avanturu pokušaja ozdravljenja cijele Uljanik grupe. Izvjesnije je da je samo voljan u nekom dijelu participirati.

Posljednjih se dana, izgleda, u igru opet uključio nizozemski Royal IHC iz čijeg su sjedišta za N1 nedavno bili demantirali ministra Horvata, tvrdeći da nemaju interesa za hrvatska brodogradilišta. U kuloarima se, pak, spominje da su njihovi predstavnici ipak u zadnji tren pojavili u Puli, a prekjučer, u četvrtak, viđeni su u obilasku riječkog brodogradilišta.