PROROČANSTVO JAMIEJA DIMONA

Katastrofična prognoza izvršnog direktora JPMorgana: SAD će u recesiju za šest do devet mjeseci, a to će izazvati paniku

12.10.2022 u 10:33

Bionic
Reading

Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon predviđa da će se američko gospodarstvo iduće godine suočiti s recesijom i upozorava da bi pad mogao izazvati ‘paniku‘ na kreditnim tržištima i izbrisati dodatnih 20 posto s vrijednosti američkih dionica, objavio je Financial Times

Dimonovi komentari o ekonomiji, čije izjave pomno prate brojni ulagači, dolaze nakon sličnih primjedbi i prognoze milijarderskog investitora Kena Griffina prošlog mjeseca i ukazuju na sve veći konsenzus među velikim igračima s Wall Streeta o vjerojatnosti recesije u SAD-u. U nedavnom intervjuu za CNBC, Dimon je naveo rastuće kamatne stope i rusku invaziju na Ukrajinu kao glavne čimbenike koji povećavaju rizik od pada 2023. godine, prenosi Lider.

'Ovo su vrlo, vrlo ozbiljne stvari, za koje mislim da će vjerojatno gurnuti SAD i svijet (makar Europa već je u recesiji) u neku vrstu recesije šest do devet mjeseci od sada', rekao je Dimon.

Dodao je da su rani znakovi nevolje očiti u financijskom sustavu, ukazujući na depresivno tržište IPO-a i dužničkih poslova s visokim prinosom te predviđa da će se problemi ubrzo proširiti na druga područja.

'Mjesto gdje ćemo vjerojatno vidjeti više pukotina i možda malo više panika su kreditna tržišta', komentirao je. U lipnju je Dimon upozorio na gospodarski ‘uragan‘, a nedavno je ponovno potaknuo ulagače da budu ‘vrlo, vrlo oprezni‘.

  • +4
Burze Izvor: Profimedia / Autor: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

'Ako vam treba novac, idite ga skupiti' komentirao je. Dimon za najnižu vrijednost referentnog indeksa dionica S&P 500, koji je ove godine pao za više od 20 posto, smatra da bi mogla dodatno padati ‘za dodatnih 20 posto‘. 

'Mislim da će sljedećih 20 posto biti mnogo bolnije od prvih. Povećanje stopa za dodatnih 100 baznih bodova puno je bolnije od prvih 100 jer ljudi na to nisu navikli', poručio je Dimon.