kriza u agrokoru

Peruško se sastao s Plenkovićem, slijedi izglasavanje nagodbe

19.06.2018 u 10:20

Bionic
Reading

Izvanredni povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško izjavio je u utorak nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem da su ga izvijestili o nagodbi, da sada idu održati sjednicu Privremenog vjerovničkog vijeća i nakon toga, ako sve prođe u redu, nagodba ide na ročište. Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u utorak s izvanrednim povjerenikom Agrokoru Fabrisom Peruškom i njegovom zamjenicom Irenom Weber te predstavnicima Privremenoga vjerovničkoga vijeća i Udruge dobavljača.

‘Nagodbu smo radili zadnjih mjeseci, finalizirali detalje zadnjih tjedana, uskladili to s velikom većinom vjerovnika koji su bitni za glasovanje i usuglasili s pravnim timovima, tako da ne očekujem neke bitne probleme oko toga’, izjavio je Peruško na pitanje novinara očekuje li probleme sa sudom.

Predstavnica velikih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković je kazala kako nije kraj, no kako je onaj najteži i najobimniji posao završen.

Na pitanje novinara je li premijer 'amenovao' nagodbu odgovorila je: ‘Zašto mislite da bi premijer trebao amenovati?’.

‘Red je da se zahvalimo između ostalog i Vladi, jer morate priznati da je ovo bila politička hrabrost izaći s ovakvim zakonskim okvirom i na tome poslovna zajednica Hrvatske treba zahvaliti i premijeru i svima koji su stvorili pozitivno ozračje i zakonski okvir da se stvar privede kraju bez većih posljedica za hrvatsko gospodarstvo’, istaknula je Vidaković.

Vidaković je u ime dobavljača zahvalila i bivšoj potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić, koja je nedavno upravo zbog 'slučaja Agrokor' podnijela ostavku, na enormnom doprinosu, odnosno vlastitom zalaganju i posebnom angažmanu u ovom procesu.

  • +3
Peruško se sastao s premijerom Plenkovićem Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Na pitanje zahvaljuje li i 'Borg' grupi, Vidaković je rekla kako ne razumije što znači 'Borg' grupa. ‘Ja znam da su to kolege suradnici s kojima sam radila na procesu. Također i njih pozdravljam’, kazala je.

Sergej Volk, predstavnik Sberbanka u Privremenom vjerovničkom vijeću, kazao je da će poduprijeti nagodbu.

‘Drago nam je da smo postigli dogovor. Svi su sretni, neki su sretniji, no to je proces koji ima mnogo dijelova i vrlo je kompleksan”, kazao je Sergej Volk.

Naveo je da će otprilike za sat vremena na Privremenom vjerovničkom vijeću poduprijeti nagodbu, a idući korak bit će implementacija nagodbe, za koju moraju osigurati da bude napravljena kako treba. Na upit hoće li ruske banke imati 47 posto udjela u novom Agrokoru, Volk je izjavio kako će danas javno biti objavljena nagodba te dodao, dodavši da će se vidjeti otprilike 47 posto udjela.