sastanak g20

Internetski divovi oporezivat će se tamo gdje ostvaruju dobit, a ne gdje im je sjedište?

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 30.05.2019 12:17
  • Objavljeno 30.05.2019 u 12:17
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zemlje članice skupine G20 planiraju novu poreznu politiku za digitalne divove poput Googlea, smjerajući na oporezivanje tih kompanija tamo gdje ostvaruju dobit a ne gdje im je sjedište, objavio je u četvrtak japanski poslovni dnevnik Nikkei

Ministri financija 20 vodećih razvijenih i gospdarstava u nastajanju vjerojatno će usvojiti nacrt takve porezne politike na sastanku zakazanom sljedećeg mjeseca u japanskom gradu Fukuoki, prije skupa šefova država i vlada članica G20 u Osaki, piše Nikkei.

Prema novoj poreznoj politici, usmjerenoj na tvrtke kao što su Google, Apple, Facebook i Amazon, "prihodi od oporezivanja išli bi zemljama koje svjetskim digitalnim korporativnim divovima pružaju veliku bazu korisnika”, prema neimenovanim izvorima Nikkeija.

Članice G20 nastojat će postići konačni dogovor u 2020. godini, a detalji tek trebaju biti razrađeni.

Jedna je od mogućnosti distribucija prikupljenih poreznih prihoda prema broju korisnika u svakoj zemlji zasebno.

To bi, primjerice značilo da bi se prihodi od oporezivanja Facebooka, koji je centralizirao prijavu dobiti i prihoda i plaćanje poreza u Irskoj kako bi iskoristio njihove niske porezne stope, raspodijelili na područja s više korisnika.

Detalji o načinu prikupljanja i distribucije poreznih prihoda i obuhvatu kompanija tek trebaju biti razrađeni, između ostalog uz asistenciju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Problem oporezivanja velikih digitalnih tvrtki u posljednje vrijeme izaziva sve više podjela. Tako je nekoliko europskih zemalja već poduzelo samostalne korake, što je razljutilo SAD.

  • +1

Google Maps

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: NN

OECD pokušava posredovati u sklapanju globalnog sporazuma koji bi spriječio kompanije da prijavljuju prihode i dobit u zemljama s niskim poreznim stopama, lišavajući time druge zemlje milijardi dolara poreznih prihoda.

U travnju su francuski zakonodavci u prvom čitanju usvojili prijedlog zakona o oporezivanju prihoda od digitalnog oglašavanja i prodaje osobnih podataka i drugih prihoda svih tehnoloških kompanija s globalnim godišnjim prihodima većim od 750 milijuna eura.

Pokušaj da se na razini EU-a postigne dogovor o oporezivanju digitalnih tvrtki minirale su zemlje s niskim poreznim stopama, poput Irske, koje ih nastoje privući zbog radnih mjesta i tehnologije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!