SUMMIT U ARGENTINI

Čelnici G20 podržali reformu WTO-a u zajedničkoj izjavi

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 01.12.2018 20:50
  • Objavljeno 01.12.2018 u 20:50
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Zemlje članice G20 usvojile su u subotu na završetku summita u Buenos Airesu zajedničku izjavu u kojoj nisu spomenule trgovinske napetosti u svijetu, ali su podržale reformu Svjetske trgovinske organizacije (WTO)

Čelnici najvećih svjetskih gospodarstava su 'svjesni sadašnjih problema u trgovini', ali se suzdržavaju od svake osude protekcionizma u tom dokumentu o kojemu se pregovaralo do zadnje sekunde i koji je objavila Argentina, zemlja domaćin.

'Sjedinjene Države, najotvorenija ekonomija svijeta, ne pristaju da ih se zatvara u okvire', rekao je domaćin summita, predsjednik Mauricio Macri, odgovarajući na tiskovnoj konferenciji na pitanje zašto je u završnom tekstu izostala riječ 'protekcionizam'.

Čelnici usto ističu da multilateralni trgovinski sustav 'ne postiže svoje ciljeve' i 'podupiru nužnu reformu Svjetske trgovinske organizacije' u prilikama kada se SAD sve više sukobljava s trgovinskim partnerima.

U vezi s klimom, SAD se izdvojio kao i lani na summitu u Hamburgu.

Članice G20, 'potpisnice Pariškog sporazuma', ističu u izjavi da je potonji 'nepovratan' i 'obvezuju se da će ga u cijelosti provesti', uzimajući ipak u obzir 'kapacitete pojedinih zemalja i različite situacije u njima'.

Neke zemlje s gospodarstvima koja se brzo razvijaju ocjenjuju da im je potrebna veća pomoć u energetskoj tranziciji nego razvijenijim zemljama.

SAD je u posebnom članku podsjetio na svoju odluku o povlačenju iz Pariškog sporazuma. Kaže da će se zauzimati za 'gospodarski rast te pristup energiji i sigurnosti, koristeći se raspoloživim tehnologijama i energetskim izvorima, štiteći pritom okoliš'.

G20 je međunarodni forum za dijalog utemeljen 1999. koji okuplja 19 država i EU (Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD te EU).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!