GlobalCoin

Nije im dobar ni dolar ni euro: Facebook najavljuje svoju kriptovalutu i sustav plaćanja

24.05.2019 u 13:49

Bionic
Reading

Facebook želi stvoriti digitalnu valutu koja će njegovim korisnicima omogućiti jefino i sigurno plaćanje bez obzira na to imaju li ili nemaju bankovni račun. Testiranje valute zvane GlobalCoin započeti do kraja godine, a detalji planova trebali bi biti objavljeni na ljeto

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg već je prošlog mjeseca razgovarao s guvernerom britanske središnje banke Markom Carneyjem o rizicima i prilikama koje sa sobom nosi lansiranje digitalne valute.

Tvrtka također pregovora s tvrtkama za prijenos novca, uključujući Western Union, kako bi utanačili što jeftinije i brže načine slanja i primanja novca za građane bez bankovnog računa.

Facebook želi stvoriti digitalnu valutu koja će njegovim korisnicima omogućiti jefino i sigurno plaćanje bez obzira na to imaju li ili nemaju bankovni račun.

Navodno pregovaraju i s brojnim internetskim trgovcima kako bi ih potaknuli da prihvate Facebookovu valutu kao sredstvo plaćanja u zamjenu za niže transakcijske naknade.

Pregovori s američkim ministarstvom financija

Facebook je u posljednjih nekoliko godina u više navrata izazivao skandale neprimjerenim odnosom prema osobnim podacima korisnika, te će regulatori vjerojatno vrlo pozorno motriti lansiranje njegove kripto valute.

Početkom svibnja američki Senat i odbor za bankarstvo napisali su otvoreno pismo Zuckerbergu, pitajući ga kako će valuta funkcionirati, kakvu će zaštitu nuditi potrošačima te kako će podaci biti zaštićeni.

Predstavnici Facebooka već su razgovarali s američkim ministarstvom financija o procesu provjere identiteta i smanjenju rizika pranja novca.

  • +3
Poznati i slavni su nam nudili kriptovalute. Evo kako je to završilo Izvor: Profimedia / Autor: Przemyslaw Ceglarek

Tko se još sjeća Facebook Creditsa?

Kompanija je već prije deset godina kreirala virtualnu valutu Facebook Credits virtualnu valutu koja je korisnicima omogućavala kupnju proizvoda u aplikacijama na njezinoj stranici za društveno umrežavanje. Projekt je obustavljen nakon manje od dvije godine jer nije privukao dovoljno korisnika.