T-HT U PRVIH DEVET MJESECI

Internet i pokretna telefonija potiču rast

30.11.2008 u 14:31

Bionic
Reading

T-Hrvatski telekom ostvario je u prvih devet mjeseci 2008. porast prihoda od 2,8 posto na 6,65 milijardi kuna i blagi pad dobiti od 1,5 posto na 1,89 milijarde kuna, stoji u danas objavljenim nerevidiranim rezulatima poslovanja

Na povećanje prihoda utjeco je solidan rast interneta, pokretnih komunikacija i veleprodaje. Ukupni su se konsolidirani prihodi povećali za 2,8 posto na 6.652 milijuna kuna u odnosu na 6.468 milijuna kuna u prvih devet mjeseci 2007. Porast prihoda od pokretne telefonije, internetskih usluga te, u manjoj mjeri, veleprodajnih usluga i više je nego nadoknadio pad prihoda od 10,2 posto u području nepokretne telefonije. Te tri skupine usluga zajedno čine 65,9 posto ukupne prodaje Grupe u usporedbi sa 61,2 posto u prvih devet mjeseci 2007.

Neto dobiti je pala za 1,5 posto bez utjecaja jednokratne dobiti u 2007. godini. Ako se uključi i utjecaj jednokratne dobiti iz prošle godine, smanjenje ovogodišnje dobiti iznosi 12,3 posto. Budući da su troškovi redovnog poslovanja rasli brže od prihoda, EBITDA prije jednokratnih stavki smanjila se za 1,4 posto na 3.193 milijuna kuna, uz maržu EBITDA-e od 48,0 posto.

Izgledi za Grupu u 2008. su zadržani, ali sa blagim povećanjem očekivanih prihoda na razini cijele godine. U T-HT-u očekuju da će se pad prihoda o nepokretne telefonije i dalje uspješno neutralizirati dobrim rastom prihoda od internetskih usluga, usluga pokretnih telekomunikacija i veleprodajnih usluga.

Očekuje se da će baza korisnika ADSL-a dosegnuti brojku od 450.000 korisnika do kraja 2008. također se očekuje daljnji snažan rast baze korisnika MAXtv-a nakon pokretanja samostalne usluge. Stalan rast broja pretplatnika usluga pokretne telefonije i podatkovnih usluga trebao bi rezultirati i solidnim povećanjem prihoda od pokretnih komunikacija.

Smanjenje marži EBITDA-e uzrokovano pritiskom konkurencije i povećanjem troškova pridobivanja i zadržavanja korisnika nastojat će se smanjiti stalnim programom kontrole troškova.

'Treće tromjesečje, u kojemu je dodatno ojačao već snažnu godinu, bilo je izvrsno za T-Hrvatski Telekom. Naša usredotočenost na konkurentne cijene i inovacije proizvoda pomogla je da Grupa ostvari solidan rast prihoda od pokretnih komunikacija te izvrsne rezultate u povećanju broja pretplatnika širokopojasnih usluga i IPTV-a. Nakon kraja trećega tromjesečja broj pretplatnika usluge MAXtv premašio je 100.000 i zadovoljstvo mi je izvijestiti vas da lansiramo iPhone u Hrvatskoj. Kako se godina bliži kraju, ostajemo uvjereni da ćemo ostvariti dobre rezultate za cijelu 2008. godinu', izjavio je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor u komentaru devetmjesečnih poslovnih rezultata.