prva procjene

Inflacija u prosincu na najnižoj razini od listopada 2021., evo koliko sad iznosi

05.01.2024 u 11:46

Bionic
Reading

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena usporila je u prosincu na 4,5 posto na godišnjoj razini, dok je inflacija u cijeloj 2023. iznosila osam posto, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u prosincu stopa inflacije iznosila 4,5 posto u odnosu na prosinac 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest studeni 2023. godine, bila niža za 0,5 posto.

To je blago usporavanje rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini, s obzirom da je u studenome 2023. inflacija iznosila 4,7 posto. Stopa od 4,5 posto najniža je stopa inflacije od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan te u segmentu usluga iznosila je po 6,3 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 3,9 posto, dok je kod energije zabilježen pad za 0,6 posto, navedeno je u priopćenju DZS-a.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na studeni 2023., u komponentama hrane, pića i duhana te onoj usluga cijene su porasle za po 0,1 posto. Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene energije pale su za 1,7 posto, a industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 1,2 posto.

DZS je najavio da će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u prosincu prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni - European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objaviti 16. siječnja.

Eurostat: Inflacija u Hrvatskoj u prosincu 5,4 posto

Prema prvoj procjeni koju je danas objavio Eurostat, godišnja stopa inflacije u prosincu mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Hrvatskoj je iznosila 5,4 posto, što je za 0,1 postotni bod manje nego u studenom. U cijeloj eurozoni prosječna godišnja stopa inflacije u prosincu iznosila je 2,9 posto.

Višu stopu inflacije od Hrvatske imale su Slovačka, 6,6 i Austrija, 5,7 posto. Ostale članice eurozone imale su nižu stopu od Hrvatske.