podaci s&p globala

Dionice, obveznice, nekretnine? Evo na kojim ste vrstama imovine lani mogli najviše zaraditi

05.01.2024 u 11:14

Bionic
Reading

Donosimo popis vrsta imovine koje su u 2023. godini zabilježile najveći povrat, prema podacima S&P Globala i stranice Investing.com

Jedan od najboljih rezultata imale su japanske dionice te su do kraja 2023. porasle za čak 30 posto. U svibnju prošle godine japanski Nikkei dosegao je najvišu razinu u 30 godina uslijed boljih financijskih rezultata korporacija, slabog jena (privlačenje inozemnih ulagača) i naleta otkupa dionica.

Japan je pored toga imao koristi od problema u kineskom gospodarstvu, izazvanih krizom u nekretninskom sektoru koja se prelila na ostatak gospodarstva vrijednog 19 trilijuna dolara. Ulagači koji su tražili opcije izvan Kine nisu morali otići predaleko da bi pronašli japanske dionice.

Međutim Nikkei je sada suočen s novim preprekama – jačanje jena od studenog, slaba potražnja među potrošačima te izgledno smanjenje kamatnih stopa na međunarodnoj razini vjerojatno će preusmjeriti novac na druga tržišta dionica.

Drugi najveći porast doživjele su dionice najvećih američkih kompanija, i to 24,2 posto (S&P 500), a slijede ih europske dionice (STOXX 500) s porastom od 17,3 posto.

Značajan rast od oko 13 posto imale su dionice malih američkih kompanija, ali i zlata. Potonje je uobičajeno popularna zaštita od inflacije potaknute sve većim geopolitičkim trzavicama.

Europske burze Izvor: Profimedia / Autor: Olaf Doering / Alamy / Profimedia

S druge strane, rast ispod deset posto imale su kanadske dionice, kao i američki nekretninski sektor, dionice tržišta u nastajanju i američke obveznice.

Loše se pak provela sirova nafta (WTI Oil), lani pojeftinivši za 11,5 posto, te ostala roba i kineske dionice koje su pale za 12,5 posto. Sve to pripisuje se usporavanju kineskog gospodarstva.

Međutim napadi Hutija u Crvenom moru i druge geopolitičke trzavice, s kojima smo ušli u novu godinu, mogli bi utjecati na ponovni rast cijena nafte.