opasno okruženje

Pet prijetnji globalnoj ekonomiji u 2024.: Možemo li ostati neokrznuti?

05.01.2024 u 05:56

Bionic
Reading

Globalno gospodarstvo testirano je 2023. godine kao nikad - udar inflacije i nezabilježena kampanja dizanja kamata, rat u Ukrajini i Izraelu, tinjajuća kriza u Kini te sve veće rivalstvo Washingtona i Pekinga natjerali su sve da preispitaju svoje poslovne modele

Unatoč izazovima, globalni oporavak nakon pandemije ide dalje - američki potrošači su iznenadili i nastavili trošiti, potičući mnoge ekonomske stručnjake da napuste svoje pesimistične scenarije. U Kini je procvjetala industrija električnih vozila, uz zdravu dozu fiskalnih poticaja. I nova velika nada svjetskog gospodarstva, Indija, preuzela je dio tereta, piše Bloomberg.

Međunarodni monetarni fond ove godine prognozira gospodarski rast od 2,9 posto. S obzirom na dva ratna žarišta i oko 40 nacionalnih izbora na kalendaru - godinu će oblikovati politika. No ključne ekonomske stresne točke mogle bi narušiti povoljne izglede za rast. Pet je ključnih područja koja bi mogla srušiti snove ekonomista:

Hoće li američki potrošač kapitulirati?

Nakon uspješne 2023., očekuje se da će američko gospodarstvo u idućih 12 mjeseci doživjeti stanovito prizemljenje. Hoće li to biti recesija ili 'meko spuštanje', ovisit će u velikoj mjeri o tome kako će se održati tržište rada. Ono je do sada odolijevalo rafalnom povećanju kamatnih stopa Federalnih rezervi, ali ove godine može doći do nove prekretnice unatoč tome što su dužnosnici središnje banke signalizirali da su završili s povećanjem kamata.

Povećanje nezaposlenosti pogodilo bi potrošnju, a ona čini gotovo dvije trećine američkog BDP-a. Najnovije projekcije Federalnih rezervi predviđaju da će stopa nezaposlenosti porasti na 4,1 posto do kraja godine. Prijave na tamošnji zavod za zapošljavanje, koje se objavljuju svakog tjedna, vodeći su pokazatelj slabosti tržišta rada.

  • +2
Jerome Powell, šef Feda Izvor: Profimedia / Autor: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Može li Peking kontrolirati nekretninsku krizu?

Kina, druga najveća svjetska ekonomija, nalazi se usred višegodišnjeg usporavanja, a dijelom ju je potaknuo i predsjednik Xi Jinping svojom kampanjom protiv spekulacija na tržištu nekretnina. Brojni stanovi u Kini su sagrađeni, ali nisu prodani, pa su goleme kompanije poput Evergrandea ili Country Gardensa na rubu bankrota.

Dobar dio njih je i propao, zbog čega oni koji čekaju na svoje nove stanove postaju sve nestrpljiviji, pretvarajući problem u potencijalnu prijetnju društvenoj stabilnosti. Visoki dužnosnici obećali su spriječiti krah građevinskog tržišta - katastrofu koja bi progutala bankarski sektor i potencijalno osudila Kinu na 'izgubljeno desetljeće'.

Country Gardens u Kini Izvor: Profimedia / Autor: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Njemačka - bolesnik Europe

Njemačka je među najrazvijenijim zemljama svijeta lani prošla najgore - stalno se nalazi na rubu recesije. Visoke cijene energije, uz slabiju globalnu potražnju za njenim izvozom, uzrokovali su blag pad bruto domaćeg proizvoda tijekom godine. Problema ne manjka ni ulaskom u 2024., uključujući nastavak rata u Ukrajini te autoindustriju koja se suočava s jakom konkurencijom kineskih električnih vozila i strožim kontrolama državne potrošnje.

Sektor proizvodnje, koji se natječe sa skupim i politički napetim prijelazom na alternativne izvore energije nakon gubitka pristupa jeftinom plinu iz Rusije, suočava se i s preuređenjem lanaca opskrbe kao odgovorom na napore predvođene SAD-om za suzbijanje kineskog utjecaja. Hoće li se nastaviti njemačka malaksalost? Kako sada stvari stoje, vjerojatno hoće.

  • +4
Radnici u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Rupert Oberhuser / Alamy / Alamy / Profimedia

Rizični događaji u Japanu

Japan već dulje od desetljeća eksperimentira nekonvencionalnim kamatnim stopama. Širok jaz između prinosa japanskih i američkih državnih obveznica u studenom pomogao je gurnuti jen na najnižu razinu od početka 1990-ih, povećavajući troškove uvoza i smanjujući životni standard. Inflacija u Japanu iznad je ciljanih dva posto već godinu i pol, a 2024. njihova bi središnja banka konačno trebala odustati od negativnih kamatnih stopa.

Generacijama su tamošnji mirovinski fondovi, osiguravatelji, banke, pa čak i mali investitori 'parkirali' svoj novac izvan Japana da bi ostvarili neku dobit, zbog čega je ta zemlja najveći svjetski vjerovnik. Ako japanske državne obveznice počnu nuditi bolje prinose, bilijuni jena mogli bi se naglo vratiti kući, izazivajući ogromne poremećaje na globalnim financijskim tržištima - sve je tako u rukama središnje banke te ona ne smije prenaglo dignuti kamate, a ako ih ne digne dovoljno, jen čeka još jedan val slabljenja.

  • +11
Potres u Japanu Izvor: Profimedia / Autor: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Hoće li Indija održati obećanje?

Dok se Kina prilagođava sporijem rastu, ekonomisti se okreću Indiji očekujući da bi ona eventualno mogla preuzeti ulogu novog globalnog pokretača rasta. To će biti teško ostvariti ove godine s obzirom na indijske nacionalne izbore u proljeće. Ekonomisti Goldman Sachsa očekuju da će povećanje državne potrošnje biti glavni pokretač rasta pred izbore, a privatni sektor preuzet će kontrolu u drugoj polovici godine.

Iako se Indija razvijala brže od gotovo svih velikih ekonomija, stopa nezaposlenosti porasla je iznad deset posto u listopadu 2023. Osim toga, stopa sudjelovanja žena na tržištu rada manja je od 60 posto. Ekonomisti HSBC-a tvrde da će se, ako se gospodarski rast ubrza i na 7,5 posto godišnje sljedećeg desetljeća, otvoriti samo 45 milijuna novih radnih mjesta, što znači da će bez posla i dalje u prosjeku biti 25 milijuna ljudi.

  • +15
Indija sletjela na Mjesec Izvor: Screenshot / Autor: ISRO Official