financijsko izvješće

Ina Grupa u prvom tromjesečju ostvarila dobit od 50 milijuna kuna

29.04.2021 u 15:22

Bionic
Reading

Ina je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 50 milijuna kuna, pokazuju podaci iz nerevidiranog konsolidiranog financijskog izvještaja Ine objavljeni u četvrtak.

Domaće naftno-plinska kompanija je u prvom prošlogodišnjem kvartalu imala gubitak od 178 milijuna kuna.

EBITDA za prvi ovogodišnji kvartal je 467 milijuna kuna.

Ukupni Inini prihodi u prva tri mjeseca od 4,17 milijardi kuna veći su za 0,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su ukupni rashodi manji za 19,7 posto i iznose 4,11 milijardi kuna.

U priopćenju uz kvartalno financijsko izvješće kaže se da je početak 2021. godine obilježen povoljnijim vanjskim okruženjem u usporedbi s 2020. godinom, jednom od najzahtjevnijih za naftnu industriju.

Tijekom prvog tromjesečja Ina je ušla u novu koncesiju u Egiptu, u sklopu napora za djelomičnim kompenziranjem prirodnog pada proizvodnje na domaćim poljima, a ulaganja su 17 viša u odnosu na prvo tromjesečje 2020., kažu u Ini.

Podsjećaju i na ulaganja u nadogradnju Rafinerije nafte Rijeka.

"Ina grupa je pravovremenom reakcijom na krizu uspjela očuvati stabilnu financijsku poziciju i osigurati kontinuitet implementacije strateških projekata", izjavio je uz ostalo predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.

Fasimon dodaje da je poslovanje istraživanja i proizvodnje tijekom prvog tromjesečja očekivano obilježeno nastavkom smanjenja proizvodnje, s obzirom na "zrelu strukturu" Ininih polja, što je djelomično nadoknađeno porastom cijena. S druge strane, ulaganje u Egiptu omogućit će "određeni porast proizvodnje u budućnosti", kaže Fasimon.

"U okruženju koje je i dalje opterećeno pandemijskim ograničenjima teško je predvidjeti buduća kretanja, ali Ina može i radit će na internim aktivnostima, kao što je nastavak strateških projekata i brza prilagodba aktivnosti tržišnim kretanjima kako bi i u budućnosti osigurala stabilno generiranje novca", kaže Fasimon.