poslovanje

Hrvatska ne uvodi izvješćivanje o PDV-u u realnom vremenu

  • Autor: V.B./Hina
  • Zadnja izmjena 10.06.2017 08:11
  • Objavljeno 10.06.2017 u 08:11
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

U Hrvatskoj nema obveze izvješćivanja nadležnog tijela u realnom vremenu o izdanim i zaprimljenim računima za obveznike PDV-a, rečeno je Hini iz Porezne uprave, u povodu uvođenja "real time reportinga" od 1. srpnja u Mađarskoj i Španjolskoj

Iz Porezne uprave napominju da u Hrvatskoj postoji obveza fiskalizacije u prometu gotovinom koja je propisana za porezne obveznike na području naše države sukladno uvjetima propisanim Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Ističu da o poreznim tijelima Mađarske i Španjolske ovisi hoće li biti promjena u poslovanju hrvatskih poreznih obveznika u tim zemljama nakon uvođenja "real-time reportinga".

Institut za ePoslovanje ovih je dana izvijestio da od 1. srpnja Mađarska i Španjolska uvode takozvani "real-time reporting".

Radi se o svojevrsnoj fiskalizaciji računa među poslovnim subjektima u realnom sektoru kao odgovoru na problem s koji pokušavaju riješiti sva svjetska gospodarstva: kako povećati vidljivost obveza poduzeća prema državi i spriječiti pranje novca koji se, između ostalog, koristi i za financiranje terorističkih napada.

Kako bi proces funkcionirao, mađarski obveznici PDV-a morat će se za razmjenu svakog računa povezati na server porezne uprave, što će  biti jednostavnije poduzećima koja su u svoje poslovanje već uvela elektroničke račune umjesto papirnatih te ih šalju i primaju putem informacijskih posrednika.

 Mađari nisu prvi koji uvode takvu vrstu nadzora. Riječ je o primjeru pozitivne prakse koja se već uspješno koristi u brojnim zemljama svijeta. 

"Prema novom zakonu, izdavatelj i primatelj računa bit će putem informacijskog posrednika povezani s nadležnim tijelom koje u trenutku slanja računa automatski dobiva informaciju o iznosu PDV-a na tom računu. S jedne strane to daje sigurnost komitentima da postoji i treća strana koja na neki način nadzire ispunjavanje obveza po računima, a s druge strane ta treća strana, odnosno država, ima u realnom vremenu informaciju s koliko novca raspolaže", kaže predsjednik Instituta za ePoslovanje Tvrtko Dobrinić.

U Institutu za ePoslovanje napominju kako ideju o prelasku iz dobrovoljnog u sustav obvezne prijave poreza u realnom vremenu u sve većoj mjeri potiče Europska unija u sklopu direktiva i aktivnosti povezanih uz ePoslovanje, ističući prvenstveno koristi e-računa; lakši i jeftiniji nadzor, dostavu i obradu e-računa, procjenjujući da to godišnje donosi 40 milijardi eura uštede poduzećima u Europi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!