DOBRA VIJEST

Snižava se PDV na e-knjige!

  • Autor: B .S.
  • Zadnja izmjena 05.06.2017 09:37
  • Objavljeno 05.06.2017 u 08:49
Kindle

Kindle

Izvor: Pixsell / Autor: John Stillwell / Press Association

Europski parlament usvojio je prijedlog Komisije koji bi omogućio državama članicama smanjenje PDV-a na e-knjige i primjenu iste stope PDV-a na elektroničke publikacije (na primjer na e-knjige, e-novine i e-časopise) i tiskane publikacije

Trenutno se na e-knjige plaća 15% poreza (EU standardna minimalna stopa), dok države članice mogu oporezivati tiskane publikacije po nižoj stopi (od najmanje 5%), dok je nekim državama članicama odobrena mogućnost oporezivanja po stopi manjoj od 5% ili čak primjena nulte stope poreza na određene publikacije.

'Živimo u digitalnom svijetu. Upravo tamo na dnevnoj bazi tražimo informacije, a i potražnja za elektroničkim publikacijama sve je veća. Stoga bi se snižena stopa PDV-a na knjige, novine i časopise trebala primjenjivati i na elektroničke publikacije što će ih učiniti dostupnijima, te potaknuti daljnje stvaralaštvo, a u konačnici utjecati i na rast gospodarstva',  izjavila je Marijana Petir, stoji na stranicama Europskog parlamenta.

'Sve više mladih koristi elektronske uređaje i platforme za vlastito informiranje i učenje. Smatram da bi se državama članicama trebalo omogućiti primjenjivanje snižene, izrazito snižene ili čak nulte stope PDV-a na elektroničke publikacije kako bismo mladima omogućili olakšani pristup traženim online publikacijama i potaknuli inovacije i ulaganja u tehnološki napredak', istaknula je Dubravka Šuica.

'Postojeće rješenje oporezivanja publikacija je nelogično jer ne omogućuje povoljnije porezne stope i za elektroničke publikacije. Stvaranje povoljnih uvjeta za elektroničke publikacije potpuno je na tragu europske politike Digitalne unije i ambicija da Europska unija bude lider na digitalnom području. Moj stav je da bi trebalo ići i korak dalje te elektroničke publikacije oporezivati po nižoj poreznoj stopi naspram tiskanih publikacija', naglasio je Jozo Radoš.

'Prema važećoj Direktivi o PDV-u, elektronske publikacije se oporezuju prema standardnoj stopi PDV-a od najmanje 15%, što nije slučaj kada govorimo o tiskanim publikacijama za koje države članice mogu primjenjivati sniženu, izrazito sniženu ili čak nultu stopu PDV-a. Pozdravljam prijedlog Komisije kako bi se u svim državama članicama na elektronske publikacije mogle primjenjivati snižene, izrazito snižene ili čak nulte stopa PDV-a koje su već dostupne za tiskane publikacije čime bi se izjednačio njihov položaj na tržištu', rekao je Davor Škrlec

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!