konvertirani na sudu

Hladan tuš: Dužnik u švicarcima tužio banku za preplaćene kamate i izgubio, a još mora i platiti 8750 kuna sudskih troškova

17.04.2019 u 18:04

Bionic
Reading

Županijski sud u Varaždinu, tj. njegova stalna služba u Koprivnici pravomoćno je presudila u slučaju jednog dužnika u švicarskim francima, koji je nakon konverzije kredita posegnuo za tužbom radi preplaćenih kamata. Sud je dosudio da je dužnik već namiren prilikom konverzije, zbog čega će Erste banci morati nadoknaditi trošak parnice od nemalih 8750 kuna

Važna je to vijest u kontekstu nedavnog rješenja Vrhovnog suda, prema kojem svi bivši dužnici u švicarskim francima koji su konvertirali kredite u eurske imaju pravo na tužbe protiv banaka i obeštećenje za preplaćene kamate. Podsjetimo, nakon objave tog rješenja lider Udruge Franak i saborski zastupnik stranke SNAGA Goran Aleksić pozvao je građane da tuže banke, na što su mu iz Hrvatske udruge banaka poručili da rješenje Vrhovnog suda ne znači da će svi sudovi dosuđivati u korist građana, što se sada pokazalo kao točno.

U predmetnoj tužbi provedeno je financijsko vještačenje i njime je utvrđeno da su svi iznosi preplaćenih kamata uzeti u obzir prilikom konverzije kredita po takozvanom zakonu o konverziji.

Sud je prihvatio nalaze vještačenja i zaključio da je tužitelj namiren u trenutku kad je potpisao konverziju. Sud dodatno smatra da je zakonodavac donošenjem 'zakona o konverziji' intervenirao u njihov ugovorni odnos po osnovi valutne klauzule i visine kamatne stope, što tužitelj nije morao prihvatiti:

'Njihov izbor bio je hoće li prihvatiti ponudu banke za konverziju njihovih kredita u valutu euro te uz primjenu kamatnih stopa koje su se primjenjivale u ugovoru s valutnom klauzulom u eurima. Sud smatra da su tužitelji sklapanjem aneksa prihvatili promjene kamatnih stopa za valutu euro, koje su se već dogodile, što znači da nije bilo neizvjesnosti za period koji je već prošao i nije se moglo pregovarati o nečemu što se već dogodilo', stoji u presudi.

  • +6
Konferencija za medije Udruge Franak ispred Vrhovnog suda Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Konačno, sud smatra da u slučaju kada bi se prihvatilo zahtjeve tužitelja, odnosno njihov stav da je konverzijom došlo samo do promjene valute, a ne i kamate, tada bi se izgubila svrha intervencije zakonodavca, usmjerene na zaštitu potrošača.

'Zbog neosnovano vođenog postupka protiv banke, tužitelji su dužni banci nadoknaditi parnični trošak od 8750 kuna', stoji u presudi.

Podsjetimo, Aleksić je nakon rješenja Vrhovnog suda rekao da se na novim suđenjima trebaju provesti vještačenja jer treba utvrditi koliki je to iznos što se mora vratiti svakom dužniku.

'Utvrdili smo da je konverzijom u euro vraćeno tek 50 posto onoga što se treba vratiti dužnicima. Konverzijom se samo smanjila glavnica, a gdje je još novac za preplaćene i nezakonite promjenjive kamatne stope te gubitak na tečajnim razlikama', pitao je.

Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović u intervjuu za tportal pojasnio je kako je Vrhovni sud omogućio svim dužnicima da tuže banke, ali i da će prvostupanjski sudovi morati ponovno voditi složene sudske postupke i dokazivanje, što će u konačnici biti i skupo, a podsjetio je da su takvi sporovi do sada završavali u korist jedne i druge strane, kao što dokazuje i ovaj slučaj.